A Kopar születése és jelentősége

A ’90-es évek elején Villányban egyre nagyobb figyelem fordult a bordeaux-i fajták, mint a cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot irányába. Villány természeti adottságai is arra ösztönözték a helyi borászokat, hogy kísérletezzenek ezekkel a nemzetközi szőlőfajtákkal, hiszen az éghajlat és a talaj minősége ideális feltételeket biztosított számukra.

A bordeaux-i házasítások iránti érdeklődés egy maroknyi villányi borászban – köztük Gere Attilában – érett meg igazán, amikor egy franciaországi tanulmányúton, Bordeaux-ban jártak. A nagy hírű chateau-k látogatása, valamint a helyi borok mély nyomot hagytak bennük, és hazatérésük után már egyértelmű volt, hogy elérkezett az idő a magyar borászat egy új fejezetének megírására.

1997-ben megszületett az első Kopar bor, amely már akkor is fantázianévvel indult, jelezve különleges státuszát a Gere Pincészet életében. A bor a legkiválóbb villányi termőterületekről – köztük a legendás Kopár, Konkoly, Csillagvölgy és Ördögárok dűlőkről – származó válogatott termésből készül. A kezdetektől fogva csúcsborunkként tekintünk rá, hiszen a bordeaux-i házasítás művészetének legszebb magyar példájaként szolgá

Az első évjárat – 1997: Méltó debütálás

1997-ben született meg a Gere Pincészet zászlóshajó bora, a Kopar, amely már az induláskor is kiemelkedő minőséget képviselt. Az évjáratot a normál csapadékeloszlás és egy gyönyörű, száraz, meleg ősz tette lehetővé, amely ideális körülményeket biztosított a szőlők érleléséhez. Bár a szüret kissé megkésett, a termésből még mindig tartalmas borokat kóstolnak a villányi vörösboros vidékeken. Az első Kopar házasítása 40% cabernet sauvignonból, 40% merlot-ból és 20% cabernet franc-ból állt, a borok 18 hónapon át érlelődtek 100%-ban új barrique hordókban. A pincészet számára az első teljesen újhordós érlelésű évjárat volt ez, és a tőketerhelés – 10-12 fürt tőkénként – lendületesebb szerkezetet eredményezett. A bor karakterében markánsan jelent meg a tannin, amit a hordófűszerek, a sötét gyümölcsök lekvárja, valamint hűvös ánizsos jegyek egészítettek ki​. Illatában aszalt gyümölcsök, mint a szilva és az áfonya dominálnak, míg a kortyban szép savak és gazdag áfonyás ízkarakter érvényesül. A mai napig csodálva kóstoljuk ezt a bort, amely a Gere Pincészet prémium borainak útját kijelölte, és egy sikeres indulást biztosított a Kopar számára​.

1999: Az egyensúly évjárata

A 1999-es évjárat tökéletes példája annak, hogyan lehet az egyensúly a bor lelkének középpontjában. A kivételes savak révén hosszú élettartamú borok születtek ebben az évben, és a Kopar különösen kitűnt gazdag fűszerességével, amely harmonikusan öleli körül az érett, szinte édességet idéző gyümölcsöket. Egy finoman rétegzett, elegáns bor született, amely még sokáig kóstolható volt.

2000: Az első nagy évjárat

A 2000-es év Koparja az első igazán klasszikus évjáratként vonult be a pincészet történetébe. A rövid, csapadékos tél után forró, korán érkező nyár következett, amit egy hosszú, száraz ősz zárt le, így kedvezve a későn érő fajtáknak. Az eredmény lenyűgöző: egy gazdag, komplex bor született, amelyben az elegancia és harmónia tökéletes összhangban van. Nem véletlenül tartják ezt az egyik legnagyobb Kopar évjáratnak, amely mély nyomot hagyott a borászat történetében.

2002: Színes és izgalmas évjárat

A 2002-es év ideálisan indult, azonban az augusztusi esős időszak némi kihívást hozott a szüretre. A kiemelt dűlők minősége és az odafigyelés révén mégis sikerült kiemelkedő alapanyagot szüretelni, amely egy színes és izgalmas Kopart eredményezett. Az érett erdei gyümölcsök harmóniában állnak a hordóból származó fűszerekkel, amelyeket kávés és pirított magvas jegyek kereteznek. A bor palackban való érlelése gyönyörű fejlődést mutat.

2003: Lehengerlő, délies stílus

A forró nyár és a hosszú tél után 2003-ban lehengerlően intenzív bor született. A buja gyümölcsösség, csokoládé és édes keleti fűszerek elegyéből álló házasítás délies stílust öltött, amely gazdagon és koncentráltan jelenik meg a pohárban. Ez az évjárat a Kopar merészebb, érzéki oldalát mutatta meg.

2004: Az érettséget jutalmazó év

A 2004-es évjárat lassan mutatta meg értékeit, de azok, akik türelmesek voltak, egy különleges bort kaptak jutalmul. A későn induló évjárat és a csapadékos nyár eredményeként a bor gyönyörű savakkal rendelkezik. Illatában gesztenye és erdei gyümölcsök bontakoznak ki, míg a kortyban szilva és szeder jelenik meg diszkrét fűszerességgel. A koncentrált, hosszú lecsengés az évjárat gazdag karakteréről árulkodik.

2006: Stílusváltás és elegancia

A 2006-os évjárat az egyik legelegánsabb a Kopar történetében, és jelentős stílusváltást hozott. Innentől kezdve a cabernet franc és a merlot kerültek előtérbe, míg a cabernet sauvignon mindössze 10%-ban kapott helyet a házasításban. Az új érlelési technika – 40%-ban nagy hordók használata – tovább fokozta a bor eleganciáját. Illatában fekete bogyósok, kávé és karamell érezhetők, a korty koncentrált, de barátságos, finoman édes jegyekkel.

2007: Nagytestű és elegáns

2007-ben egy kiemelkedő évjárat született a Kopar történetében. A meleg nyár miatt két héttel korábban szüreteltek, hogy megőrizzék a bor tökéletes egyensúlyát. Ennek eredményeként egy nagytestű, mégis elegáns bor jött létre, amely gazdag gyümölcsös és fűszeres jegyekkel rendelkezik. A hosszú utóíz minden korty után visszahívja a kóstolót újabb és újabb élményért.

2008: Intenzív gyümölcsösség

A 2008-as évjárat kiegyensúlyozott, ideális időjárási körülmények között készült. A nyári napsütés és a hosszú, meleg ősz kedvezett a szőlő érésének. Az eredmény egy intenzíven gyümölcsös bor, amelyben meggy, málna és csokoládé aromái találkoznak. A kortyban az áfonya dominál, amit finom fűszeresség tesz még izgalmasabbá.

2009: Ünnepi, sokrétegű bor

2009 egy kihívásokkal teli évjárat volt, de a nyár és az ősz verőfényes időjárása bőven kárpótolt a korábbi nehézségekért. Az évjáratból egy sokrétegű, izgalmas bor született, amelyben a füstösség és a piros bogyós gyümölcsök keverednek szilvával és étcsokoládéval. A tizedik jubileumi évjárat méltó ünnepe lett egy tekintélyt parancsoló, nagytestű, de kiváló arányokkal rendelkező bor formájában.

2011: Összetett és vibráló

A 2011-es évjáratot a kiegyensúlyozott időjárás tette igazán különlegessé. A szőlő egész évben egyenletesen fejlődött, így egy komplex, részletgazdag bor született. Illatában fekete szeder, cseresznye, érett meggy és fűszeresség érezhető. A korty vibráló savakkal és hosszú lecsengéssel rendelkezik, amely a kerek, gyümölcsös bor súlyát tökéletesen kiegyensúlyozza.

2012: Az extremitások évjárata

A 2012-es évjárat extrém időjárási körülmények között született: hideg tél, sok hó és egy rendkívül száraz nyár jellemezte az évet. A kisebb bogyók koncentrált beltartalmat adtak, így telt, sokrétű bor készült. Gazdag gyümölcsösség, elegáns hordófűszer, és csokoládés-fahéjas jegyek kísérik. Már fiatalon is szép egyensúlyú bor, komoly érlelési potenciállal.

A Kopar története a magyar borászat egyik legnagyobb sikertörténete. Az 1997-es első évjárattól kezdve a bor minden újabb kiadása a Gere Pincészet elkötelezettségét és szenvedélyét tükrözi. Az egyes évjáratok sajátosságai mindig újabb rétegeket adnak a bor karakteréhez, de a Kopar lényege változatlan: a villányi terroir és a bordeaux-i házasítás elegáns találkozása. Mindegyik évjárat új élményt nyújt, de közös bennük az elegancia, a komplexitás és az érlelési potenciál, amely a Gere Pincészet zászlóshajóját méltán emeli a nemzetközi borvilág élvonalába.

Legyen részese a Kopar történetének! Biztosítsa előjegyzésben a2021-es évjáratot, amely csak korlátozott mennyiségben érhető el. Ne hagyja ki ezt a különleges lehetőséget, és garantálja, hogy Ön is élvezhesse a Gere Pincészet zászlóshajójának újabb remekművét. Kattintson most, és foglalja le saját palackját!

Gere borok – webshop

Szőlőmag termékek – webshop