Tiszta sorokon járva

Történetünk

Családi gazdaság

A Gere Attila Pincészet története hét generációval ezelőtt kezdődött. A borász ősök azóta örökítik át a felmenőkről utódokra szálló tudást: a vállalkozás életében, ahogy több generációval ezelőtt is, a teljes család részt vesz. A saját birtok termésén túl, a család régóta vásárol is szőlőt alapboraihoz. A családias légkört, a kölcsönös bizalmat így a környék szőlősgazdái is érzik.

„Ugyanolyan falusi ember vagyok, mint voltam, én is ott éltem, itt élek közöttük. Az emberek ezt érzik is. Egyszerű, jó emberek, és ha van egy kis szőlőjük, azt meg fogom venni tőlük. Amit én megígértem, azt tartom is. Megbecsüljük a munkájukat, mert nekem is fontos, hogy jól érezzék magukat a szőlőben.”

Egy háztűznéző, két szerelem

Kevesen tudják, hogy Gere Attila sokáig azért nem ivott bort, mert már akkor is kényes volt az egyenletes magas minőségre – amit sokáig nem talált meg. A mai napig emlékszik arra a pillanatra, ami végül eldöntötte a sorsát.

„Akkor még csak söröztem, mert én is úgy voltam, mint sokan, hogy bármilyen bort kóstoltam, annak minden baja volt. 1977-ben, amikor udvaroltam Katalinnak, aki később a feleségem lett, az apósom megkínált egy pohár borral a pincében. Jól van, valahogy csak megiszom, gondoltam. Beleszagoltam a pohárba, és megéreztem, hogy milyen illata van! Aztán megkóstoltam, te jó ég! Hirtelen az jutott eszembe, hogy ezek a villányiak nem tudják, mi van a kezükben! Arany! Ha nekem ízlik, a sörös embernek, akkor hogy ízlik majd a borivóknak! A következő évben összeházasodtunk. Azóta is, 42 éve élünk együtt boldogan.”

Organikusan

A természet szeretete mindig jelen volt Gere Attila életében. Erdészként 17 évig járta az erdőket, és ha teheti, mindennap tízezer lépést tesz ma is a hegyen, a szőlőben vagy épp a tanya körül Frici kutyájával. De abban, hogy egy évtizede organikus termelésre álltak át, a józan paraszti ész, a logikus gondolkozás is meghatározó volt.

„Abból az alapgondolatból indultam ki, hogy nagyon visszafogottan termelünk, nem terheljük a tőkéket, azt a 6-7 fürtöt pedig a kisujjából is kirázza a szőlő. Ha ezt az energiát nem kell levezetni mind a bogyóba, hanem saját magára is fordítja, a tőkék ellenállóképessége nagy lesz, és így semmi szükség vegyszerre. Meg egyébként is, azt gondoltam, ha majd egyszer lesz egy unokám, nem szeretném bevinni a mérgezett területre. Hála Istennek, az unoka azóta megvan. Ha az idő adja, akkor tiszta sorok között, organikus szőlőben fogunk sétálni a kicsivel.”

Kis hordó, csúcsborok

Az organikus ültetvényekről származó, tökéletesen érett, kézzel válogatott szőlőalapanyag a ma létező legmodernebb borászati technológiát használó pincészetbe kerül. Az erjedés temperálható acéltartályokban, illetve fakádakban megy végbe. A kíméletes préselés után a borok előbb hagyományos, kiváló minőségű magyar tölgyfahordóban, a letöltést követően pedig palackban érlelődnek tovább. Ettől lesz a Kopar, a Solus és az Attila egyedi, komplex és elegáns, amely megállja a helyét a világ nagyjai között is.

„Nálunk, a Gere Pincészetnél a nagy borok változatlanok. Abban nincs mese. A Kopar az Kopar, nem követi a divatot. A divatot mi csak a technológiával követjük.”

Terroir

A villányiak sikerrel örökítették át a tradicionális borkészítés hagyományait a 21. századba és váltak a hazai borászati innováció meghatározó alakjaivá. A termőtalaj tisztelete, a szőlőfajok megválasztása, a feldolgozás tisztasága mind sikerrel fejezte ki a termőtájra jellemző illat- és ízjegyeket. Gere Attila ebben is tovább ment, a pincészetben az erjesztést kizárólag a birtokról szelektált, saját élesztőtörzsekkel végzik. Náluk ez is a természetes, egyedi, terroir birtokborok titka.

„Ahol fajélesztőt használtak, az már nem lesz tisztán villányi. Ha elhozunk például egy toszkán élesztőt ide, az valamilyen illat- és ízanyagot is áthoz az ottani ízvilágból. De én ezt nem szerettem volna, én tényleg Villányra jellemző ízvilágot akartam létrehozni.”

Boraink