Villányi programok ősszel

Az őszi hónapok a szüretről szólnak egy borvidéken, de nem feledkezünk el a programokról sem, ahol mi is kikapcsolódhatunk kicsit. Zenei, kulturális és gasztronómiai események, borkóstolók, vidám fesztiválok, és komoly szakmai rendezvények színesítik ezt az őszt.   2019. augusztus 30 – szeptember 1. Harkányi Szüreti Fesztivál Immár 25-ik alkalommal kerül megrendezésre ez a fesztivál. Szüreti…

Megnézem

Hogyan került egy függönyre a pincészetünk? – 2. rész

Varró Zoltán húsz évvel ezelőtt alapította a Varrodesignt. A legmagasabbra értékelt, szállodákat és éttermeket díjazó, New York-i és hongkongi versenyek elismerései több hazai szállodát tettek ismertté világszerte, munkájának köszönhetően. Megtisztelő számunkra, hogy a család barátjának mondhatjuk, és hogy segítségével több, számunkra fontos villányi helyszín is megújult. (Az 1. részt itt olvashatja.) Melyek az épületegyüttes legfontosabb…

Megnézem

Tudományos kutatás a szőlőmag termékekről

„A C- vagy E-vitamin antioxidáns tulajdonságát többszörösen felülmúló szőlőmag- és szőlőhéj-kivonat szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált közismertté, de egyéb, sokféle jótékony hatása révén az egészség megőrzésében is szerepet játszik. A szőlőmag-kivonat procianidol-oligomereket (PCO), vagy más néven proantocianidinokat, vagy ahogy korábban nevezték, piknogenolokat is tartalmaz, amelyek valószínűleg fontos szerepet játszanak a szívbetegség és a rák…

Megnézem

Hogyan került egy függönyre a pincészetünk? – 1. rész

Varró Zoltán húsz évvel ezelőtt alapította a Varrodesignt. A legmagasabbra értékelt, szállodákat és éttermeket díjazó, New York-i és hongkongi versenyek elismerései több hazai szállodát tettek ismertté világszerte, munkájának köszönhetően. Megtisztelő számunkra, hogy a család barátjának mondhatjuk, és hogy segítségével több, számunkra fontos villányi helyszín is megújult. Mióta ismered a pincészet borait? Magukat a Gere borokat,…

Megnézem

Kenyér szőlőmag őrleménnyel

Sokan álltak neki mostanában kenyeret sütni, és valóban csodálatos dolog megszegni azt a frissen sült, illatos cipót, amit saját magunk készítettünk. Molnár Péter séfünk most megosztja a szőlőmag őrleménnyel készült kenyér receptjét, mi pedig mindenkit bíztatunk arra, hogy próbálja ki, hiszen nemcsak finom és egészséges, de azoknak, akik kóstolták már a Mandula Étteremben, visszahozhatja az…

Megnézem

5 dolog, amit nem biztos hogy tudtál a Koparról

Mindig sok történet kötődik a Koparhoz, gondoltuk most a 2017-es évjáratú palackok kapcsán megosztunk pár apróságot, amit nem biztos, hogy mindenki tud a borról.  2007 óta ez a közös az összes Koparban  Az elmúlt több mint két évtizedben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került az évek során. Induláskor még a cabernet sauvignon…

Megnézem

Magyar kozmetikumok Svájcból – Grapelove

Villányi szőlőmag alapanyagok, svájci termékfejlesztés és gyártás. Gere Andrea kozmetikai termékcsaládja, a GRAPELOVE, új utat mutat a szépségápolásban. A hetedik generációs villányi borászcsalád tagjaként Gere Andrea mindennapjait már gyermekkorától kezdve a szőlőtermesztés és a borkészítés határozta meg. A szőlő bőrre gyakorolt pozitív hatásait egy spanyolországi utazása során tapasztalta meg, melyet itthon is alkalmazni kezdett a…

Megnézem

25 éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Jeles eseményhez érkezett a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A szervezet fennállásának 25. jubileumát ünnepelte. A Siklósi Vár Lovagtermében gyűlt össze a tagság, a volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők, hogy megemlékezzenek 25 év munkájáról, eredményeiről és sikereiről.  A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat,…

Megnézem

Franc&Franc Kóstolónap

2019. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több, mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni.  A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes…

Megnézem

Franc&Franc szakmai fórum

A Villányi borvidék 2019-ben már ötödízben rendezi meg Villányban a cabernet franc-ok csúcstalálkozóját. A szakmai fórumot idén november 22-én tartják meg, amely ezúttal a Franc&Franc – Terroir, Vineyards & Vintages témaköröket járja körbe, rangos hazai és külföldi szakértők előadásában. A rendezvényen természetesen nem marad el a szokásos Top12 bemutató sem a classicus, premium és super premium…

Megnézem