VILLÁNYI BORVIDÉK

Magyarország legdélebbi borvidékén már a római időkben folytattak szőlőművelést. A német ajkú lakosság, a svábok betelepítése a XVIII. században, jelentős fejlődést és változást hozott a szőlőtermesztésben és borászatban. Ekkor létesültek a máig híres pincesorok is. A filoxéravész után fontos állomása volt Villány történelmének gróf Teleki Zsigmond szőlőnemesítő munkássága, mely nemzetközi hírnevet szerzett a vidéknek. Az évszázados családi hagyományokon alapuló gazdaságok termelését a kereskedők, borfelvásárlók fogták össze, így a villányi borok sok helyre eljutottak a világban.

A rendszerváltást követően, a 1990-es évek elejétől ismét megjelentek a családi vállalkozások Villányban. Ezen gazdák, többek között Gere Attila is, közös erőfeszítéssel, a régi tradíciók életre keltésével a villányi bor minőségét ismét a világ élvonalába emelték.

Napjainkban a Villány és Siklós környéki dombokat mintegy 2500 hektár szőlőültetvény borítja. Villányban inkább a kékszőlő, míg Siklós környékén a fehérszőlő jellemző, de a borvidék alapvetően testes vörösborairől híres.

Ezek közül is kiemelkedik a Villányi Franc. Jóllehet a borházasításokban kedvelt, elegáns cabernet franc a világ minden részén megtalálható, fajtiszta borként leginkább Villányban ad kiemelkedő minőséget. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és borászainak köszönhetően a cabernet franc-ból készült premium és super premium minőségű bort villányi franc-nak nevezzük. Elegáns, összetett, gazdag, jó tartású, lendületes bor, illatos fűszerekkel, komoly struktúrával, élénk, feszes savakkal, bársonyos tanninokkal, azaz szép egyensúllyal.

Ez a bor nemzetközi versenyeken is sorra bizonyítja, hogy kiemelkedő minőséget ad itt. „A cabernet franc Villányban találta meg természetes otthonát” – írta 2000-ben Michael Broadbent brit író, borkritikus a Decanter magazinban.

VILLÁNYI TERROIR

A borvidéket éghajlata kontinentális, helyenként szubmediterrán hatásokkal. Hőösszegben és fényben a leggazdagabb hazai borvidék, amelyet meleg és száraz időjárás, viszonylag hosszú tenyészidő jellemez. A több oldalról védett lejtők melegét a Földközi-tenger vidékéről beáramló meleg levegő felerősíti, és teljesen egyedi, szubmediterrán mikroklímát hoz létre.

Mészkő alapon elterülő, fő tömegében lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkorú dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. A borvidék egyik sajátossága, a geotermikus hőmennyiség (földhő) jelenléte. Az átlagtól – mely 33 méterenként 1 Celsius – eltérően itt 10-12 méterenként 1 Celsius-fokkal melegszik a talaj a föld belseje felé haladva. Az egész borvidék hőforrásokban, a talaj pedig vízerekben gazdag.

KLÍMA

A borvidéket éghajlata kontinentális, helyenként szubmediterrán hatásokkal. Hőösszegben és fényben a leggazdagabb hazai borvidék, amelyet meleg és száraz időjárás, viszonylag hosszú tenyészidő jellemez. A több oldalról védett lejtők melegét a Földközi-tenger vidékéről beáramló meleg levegő felerősíti, és teljesen egyedi, szubmediterrán mikroklímát hoz létre.

TALAJ

Mészkő alapon elterülő, fő tömegében lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkorú dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. A borvidék egyik sajátossága, a geotermikus hőmennyiség (földhő) jelenléte. Az átlagtól – mely 33 méterenként 1 Celsius – eltérően itt 10-12 méterenként 1 Celsius-fokkal melegszik a talaj a föld belseje felé haladva. Az egész borvidék hőforrásokban, a talaj pedig vízerekben gazdag.

Szőlőterületeink a Villány-Siklósi borvidék olyan kiváló adottságú dűlőiben találhatóak, mint a Kopár, a Konkoly, a Csillagvölgy és az Ördögárok. Talaj és mikroklíma szempontjából minden egyes termőterület némileg eltérő adottságokkal rendelkezik, de jellemzően az alapkőzet mészkő-dolomitos alaptalajon elterülő, mészben gazdag lösz, mely kiválóan alkalmas nagy vörösborok készítésére.

A nagyszülők elbeszélése alapján a valamikor híresen jó, remek adottságokkal bíró, ám sokáig parlagon hagyott területeket – az 1990-es évektől kezdődően folyamatosan – megvásároltuk, és ismét betelepítettük.

A kiváló minőség alapja mindenkor az egészséges alapanyag. A Gere Attila Családi Pincészetnél nem léteznek kompromisszumok, ezért 2010 óta a teljes területen organikus gazdálkodást folytatunk. A környezetbarát szemlélet alkalmazásának eredménye a kiváló minőségű, egészséges, vegyszermentes és tápanyagokban gazdag szőlő.

BIRTOKADATOK

Terület: 75 ha
Tőkeszám: 7200 tőke/ha
Művelésmód: ikertőkés – közép magas kordon
Tőketerhelés: nagy boroknál hajtásonként 1 fürt (0,7-1 kg/tőke)
Termesztett szőlőfajták: cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, portugieser, pinot noir, syrah, medoc noir, tempranillo, kékfrankos, fekete járdovány

Szőlőterületeink

Villány egyik legjobb dűlőjeként ismert terület, mely Villány és Nagyharsány között, a Szársomlyó hegy (442 m) déli részén terül el. A teljes területe 63,5 ha. Magyarország legdélebbi szőlőültetvényei találhatók itt, mintegy 120-130 méter tengerszint feletti magasságban.

A Kopár-dűlő kiterjedése folytán is többarcú. Vannak dél-délkeleti és dél-délnyugati irányba néző oldalai, és a tengerszint feletti magasság mellett a dőlésszög is változik: a hegy alja lankásabb (6-13%), felfelé haladva meredekebb (21-30%). A Kopár Nagyharsány felé eső nyugati része megkülönböztető nevet is kapott. Ezt a hegyoldalt sokan Szarkás-dűlő néven emlegetik a mai napig. A Gere Pincészet csúcsborainak (Solus, Kopar) legszebb alapanyagát termesztjük ezen a területen.

Talaj

A hegy lábától felfelé haladva a termőtalaj egyre vékonyodik. A legfelső területeken már a mészkő alapkőzet is kilátszik (innen kapta a Kopár nevet). A szőlőtőkék kisebb, de ásványi anyagokban gazdagabb, koncentráltabb fürtöket nevelnek. Az itt szüretelt szőlő a többi területhez képest minden évben körülbelül két héttel korábban érik és tökéletes érettséget mutat.

Mikroklíma

A Szársomlyó hatalmas kőzettömege egészen egyedi mikroklímát eredményez ezen a dűlőn. A napsütés hatására felvett hőt a kőzet az éjszaka folyamán visszasugározza, ezáltal nincsenek nagy hőingadozások nappal és éjszaka között. Erre a területre érkezik a legtöbb napsugárzási energia hazánkban és a déli fekvésnek köszönhetően a napsütéses órák száma itt a legmagasabb (2100 óra). A napfény a fürtöket szinte minden oldalról körülöleli.

Termesztett szőlőfajták

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot

Művelési mód

ikertőkés, középmagas (70 cm) kordon művelés, 7200 tőke/ha.

A terület a Szársomlyó tömbje mögött, Nagyharsány irányában megnyíló, védett völgyben található. A Fekete-hegy része, mely összesen 25 hektár területet foglal magában és szinte kizárólag a Gere család birtokában van. A terület egy itt gazdálkodó családról kapta a nevét. Jóllehet kiváló területről van szó, negyven évig megmunkálatlanul hagyták; helyreállítását és betelepítését Gere Attila 1998-ban kezdte el. Az első szüret 2001-ben történt.

Ez a dűlő magasabban fekszik társainál, hiszen a tengerszint feletti magasság itt már 230-250 métert is eléri. Igen meredek (15-20%), délnyugati fekvésű terület. A pincészet csúcsborának, a Kopar Cuvée-nek az alapanyaga is részben innen kerül ki.

Talaj

A talaj mészkő-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkori dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. Az egész területen megfigyelhető a meszes kődarabok sokasága, melyek helyenként ököl méretűek. Ezek ásványi anyagokban gazdag bort eredményeznek.

Mikroklíma

A magasabb fekvés miatt valamivel hűvösebb, mint a Kopár-dűlő, de egyébként hasonló klimatikus adottságokkal rendelkezik.

Termesztett szőlőfajták

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser, syrah

Művelési mód

középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7200 tőke/ha.

Az összesen 60 hektáron elterülő dűlő részben Villányhoz, részben Nagyharsányhoz tartozik. Művelése nagyüzemi keretek között nem volt megoldható, ezért a 70-es években a termelésből kivonták. A dűlő kiváló adottságait elsőként Gere Attila ismerte fel, és 2001-ben ő kezdte meg a terület helyreállítását és újratelepítését.
Neki köszönhető, hogy az Ördögárokban valósult meg az utolsó évtized egyik legnagyobb telepítési programja. Ez hatalmas meliorációs, talajjavító munkát jelentett: mivel a terület igen meredek (20-25%), egyes helyeken nem volt megoldható a hegy-völgy irányú telepítés, és teraszok kialakítására volt szükség. A terület 150 és 250 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.

Talaj

A talaj a Konkoly-dűlőhöz hasonlóan mészkő-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkori dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. A talaj függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg.

Mikroklíma

Az egész terület egy katlanban fekszik. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. Régen kadarka-aszút is készítettek itt. Eltérő mikroklimatikus adottságokat élveznek a katlan alján és tetején elhelyezkedő különböző parcellák, így a borok is változatos képet mutatnak. A dűlőnek vannak déli, dél-nyugati és keleti tájolású lejtői is, melyek 20-25% meredekségűek.

Termesztett szőlőfajták

cabernet franc, merlot, portugieser, pinot noir, tempranillo, fekete járdovány, medoc noir

Művelési mód

középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7200 tőke/ha.

A régi dűlők egyike, melyen folyamatosan, megszakítás nélkül zajlott szőlőművelés. A Csillagvölgy (Sterntal) dűlő Villányhoz tartozó terület, mondhatni a város szőlőskertjét adja. A Szársomlyó tömbje és a város között elterülő, dél felé nyitott, felfelé erősödő lejtésű terület. Tengerszint feletti magassága 170-180 méter.
Ebben a dűlőben volt a Gere család első, pár négyszögöles szőlőterülete. A pincészet 2005-ben megvásárolt egy nagyobb, 10 hektáros ültetvényt, mely a cabernet sauvignon- és cabernet sauvignon barrique-borok alapját adja.

Talaj

Meszes kőzeten (lösz, mállott márgás mészkő, dolomit) elterülő humuszkarbonát talaj jellemzi. Jól átszellőző talajtípus. Kedvező tulajdonságú vékony réteg következtében vízgazdálkodása közepes. Tápanyaggazdálkodása szintén közepesnek mondható. Kiváló talaj a szőlőművelésre.

Mikroklíma

A déli és délnyugati lejtésű Csillagvölgy-dűlő szintén egyedi mikroklímával bír, hiszen a két oldalán egy kisebb völgyet, csatornát képezve délkelet és délnyugat felé fordulnak a szőlőültetvényei. Ennek a jelentősége óriási, hiszen az árok elvezeti a hideg levegőt a magasabb fekvésű szőlőterületekről és így fagymentesíti az itt fekvő dűlőcsoportokat.

Termesztett szőlőfajták

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, fekete járdovány, medoc noir

Művelési mód

középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7200 tőke/ha. A legidősebb, cabernet franc-ültetvény esetében 5400 tőke/ha.

Kopár-dűlő

Villány egyik legjobb dűlőjeként ismert terület, mely Villány és Nagyharsány között, a Szársomlyó hegy (442 m) déli részén terül el. A teljes területe 63,5 ha. Magyarország legdélebbi szőlőültetvényei találhatók itt, mintegy 120-130 méter tengerszint feletti magasságban.

A Kopár-dűlő kiterjedése folytán is többarcú. Vannak dél-délkeleti és dél-délnyugati irányba néző oldalai, és a tengerszint feletti magasság mellett a dőlésszög is változik: a hegy alja lankásabb (6-13%), felfelé haladva meredekebb (21-30%). A Kopár Nagyharsány felé eső nyugati része megkülönböztető nevet is kapott. Ezt a hegyoldalt sokan Szarkás-dűlő néven emlegetik a mai napig. A Gere Pincészet csúcsborainak (Solus, Kopar) legszebb alapanyagát termesztjük ezen a területen.

Talaj

A hegy lábától felfelé haladva a termőtalaj egyre vékonyodik. A legfelső területeken már a mészkő alapkőzet is kilátszik (innen kapta a Kopár nevet). A szőlőtőkék kisebb, de ásványi anyagokban gazdagabb, koncentráltabb fürtöket nevelnek. Az itt szüretelt szőlő a többi területhez képest minden évben körülbelül két héttel korábban érik és tökéletes érettséget mutat.

Mikroklíma

A Szársomlyó hatalmas kőzettömege egészen egyedi mikroklímát eredményez ezen a dűlőn. A napsütés hatására felvett hőt a kőzet az éjszaka folyamán visszasugározza, ezáltal nincsenek nagy hőingadozások nappal és éjszaka között. Erre a területre érkezik a legtöbb napsugárzási energia hazánkban és a déli fekvésnek köszönhetően a napsütéses órák száma itt a legmagasabb (2100 óra). A napfény a fürtöket szinte minden oldalról körülöleli.

Termesztett szőlőfajták

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot

Művelési mód

ikertőkés, középmagas (70 cm) kordon művelés, 7200 tőke/ha.

Konkoly-dűlő

A terület a Szársomlyó tömbje mögött, Nagyharsány irányában megnyíló, védett völgyben található. A Fekete-hegy része, mely összesen 25 hektár területet foglal magában és szinte kizárólag a Gere család birtokában van. A terület egy itt gazdálkodó családról kapta a nevét. Jóllehet kiváló területről van szó, negyven évig megmunkálatlanul hagyták; helyreállítását és betelepítését Gere Attila 1998-ban kezdte el. Az első szüret 2001-ben történt.

Ez a dűlő magasabban fekszik társainál, hiszen a tengerszint feletti magasság itt már 230-250 métert is eléri. Igen meredek (15-20%), délnyugati fekvésű terület. A pincészet csúcsborának, a Kopar Cuvée-nek az alapanyaga is részben innen kerül ki.

Talaj

A talaj mészkő-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkori dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. Az egész területen megfigyelhető a meszes kődarabok sokasága, melyek helyenként ököl méretűek. Ezek ásványi anyagokban gazdag bort eredményeznek.

Mikroklíma

A magasabb fekvés miatt valamivel hűvösebb, mint a Kopár-dűlő, de egyébként hasonló klimatikus adottságokkal rendelkezik.

Termesztett szőlőfajták

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, portugieser, syrah

Művelési mód

középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7200 tőke/ha.

Ördögárok-dűlő

Az összesen 60 hektáron elterülő dűlő részben Villányhoz, részben Nagyharsányhoz tartozik. Művelése nagyüzemi keretek között nem volt megoldható, ezért a 70-es években a termelésből kivonták. A dűlő kiváló adottságait elsőként Gere Attila ismerte fel, és 2001-ben ő kezdte meg a terület helyreállítását és újratelepítését.
Neki köszönhető, hogy az Ördögárokban valósult meg az utolsó évtized egyik legnagyobb telepítési programja. Ez hatalmas meliorációs, talajjavító munkát jelentett: mivel a terület igen meredek (20-25%), egyes helyeken nem volt megoldható a hegy-völgy irányú telepítés, és teraszok kialakítására volt szükség. A terület 150 és 250 méter közötti tengerszint feletti magasságban helyezkedik el.

Talaj

A talaj a Konkoly-dűlőhöz hasonlóan mészkő-dolomitos alapkőzeten elterülő lösz és vörösagyag. A löszhöz egyes helyeken triászkori dolomit, mészkő és juramészkő keveredik. A talaj függőleges irányban tagolt, így különböző összetételű talajrétegek figyelhetők meg.

Mikroklíma

Az egész terület egy katlanban fekszik. A meleg, magas páratartalmú levegő a völgyben megreked, ezért egészen egyedi mikroklíma alakul ki. Régen kadarka-aszút is készítettek itt. Eltérő mikroklimatikus adottságokat élveznek a katlan alján és tetején elhelyezkedő különböző parcellák, így a borok is változatos képet mutatnak. A dűlőnek vannak déli, dél-nyugati és keleti tájolású lejtői is, melyek 20-25% meredekségűek.

Termesztett szőlőfajták

cabernet franc, merlot, portugieser, pinot noir, tempranillo, fekete járdovány, medoc noir

Művelési mód

középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7200 tőke/ha.

Csillagvölgy-dűlő

A régi dűlők egyike, melyen folyamatosan, megszakítás nélkül zajlott szőlőművelés. A Csillagvölgy (Sterntal) dűlő Villányhoz tartozó terület, mondhatni a város szőlőskertjét adja. A Szársomlyó tömbje és a város között elterülő, dél felé nyitott, felfelé erősödő lejtésű terület. Tengerszint feletti magassága 170-180 méter.
Ebben a dűlőben volt a Gere család első, pár négyszögöles szőlőterülete. A pincészet 2005-ben megvásárolt egy nagyobb, 10 hektáros ültetvényt, mely a cabernet sauvignon- és cabernet sauvignon barrique-borok alapját adja.

Talaj

Meszes kőzeten (lösz, mállott márgás mészkő, dolomit) elterülő humuszkarbonát talaj jellemzi. Jól átszellőző talajtípus. Kedvező tulajdonságú vékony réteg következtében vízgazdálkodása közepes. Tápanyaggazdálkodása szintén közepesnek mondható. Kiváló talaj a szőlőművelésre.

Mikroklíma

A déli és délnyugati lejtésű Csillagvölgy-dűlő szintén egyedi mikroklímával bír, hiszen a két oldalán egy kisebb völgyet, csatornát képezve délkelet és délnyugat felé fordulnak a szőlőültetvényei. Ennek a jelentősége óriási, hiszen az árok elvezeti a hideg levegőt a magasabb fekvésű szőlőterületekről és így fagymentesíti az itt fekvő dűlőcsoportokat.

Termesztett szőlőfajták

cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, fekete járdovány, medoc noir

Művelési mód

középmagas (70 cm) kordon művelés, ikertőkés telepítés, 7200 tőke/ha. A legidősebb, cabernet franc-ültetvény esetében 5400 tőke/ha.

BORÁSZAT

HAGYOMÁNY ÉS INNOVÁCIÓ

A pincészet feldolgozója a ma létező legmodernebb borászati technológiát ötvözi a villányi borkészítési hagyományokkal. A szőlőt már az ültetvényen szelektáljuk, majd kis ládákba, kézzel szüreteljük. Szigorú terméskorlátozással (csúcsboraink esetében 0,7–1 kg/tőke) dolgozunk, csak minőségi, kézzel válogatott szőlőalapanyagot használunk fel.

A feldolgozás előtt egy válogatóasztalon fürtszelekciót hajtunk végre. Csak a tökéletesen érett, egészséges szőlő kerül feldolgozásra. A bogyózást követően az előzetesen lehűtött cefre temperálható acéltartályokba, illetve fakádakba kerül. Itt megy végbe az alkoholos erjedés szabályozott hőfokon, fajtáktól függően 1-3 hét alatt.
Boraink készítésekor törekszünk a villányi termőtájra jellemző illat- és ízjegyek kifejezésére, ezért a feldolgozási technológia során a lehető legkíméletesebben járunk el. Az erjesztést kizárólag a Gere-birtokról szelektált, helyi élesztőtörzsekkel végezzük. Célunk a természetes, egyedi, terroir borok készítése.

Az erjesztést követően kíméletes préselés következik, melyet pneumatikus rendszerű présekkel végzünk.

A spontán biológiai almasavbomlás már a feldolgozó alatt található érlelő pincében, nagyrészt új, magyar és francia tölgyfahordókban megy végbe. Vörösborainkat átlagosan 14-18 hónapig érleljük fahordóban, majd a hordós érlelést követően következik a házasítás. A palackozást követően pincészetünk csúcsborai a piacra kerülésük előtt palackban érlelődnek tovább.