A borászatok életében mindig hangsúlyos szerepe van a szüreti időszakoknak, hiszen szó szerint ilyenkor aratjuk le a gyümölcsét a szőlőben az év eleje óta tartó munkának és alapozzuk meg a pincében ezt követően azokat az akár évekig tartó folyamatokat, melyek során az érett, ízgazdag szőlőből olyan tartalmas és hosszú életű vörösborok születnek, mint a Kopar vagy a Solus. Lássuk most tehát, hogy milyen volt az idei évjárat és szüret!
A tavalyi csapadékos év után 2024 első fele is esősen indult. A tél nem hozott nagy lehűlést, ezáltal korai fakadással indult a tavasz. Összehasonlításként elmondhatjuk, hogy a szőlőben a nedvkeringés az új évjárat ígéretével 3-4 héttel korábban indult meg, mint az előző évben. Már május elején elkezdődött a virágzás, így nem meglepő, hogy a szőlő növényvédelmére és zöldmunkáira nagy hangsúlyt fektettünk. Június elején kisbogyós állapotban voltak a szőlők, június közepére pedig már a zöldborsó nagyságot is elérték – mindehhez kánikula, illetve csapadékhiány is párosult.
Az intenzív érés miatt az idei szüretet augusztus 1-jén kezdtük meg, ami az elmúlt évekhez képest 2-3 héttel korábbi startnak számít. A fehér-, a rozé- és a könnyed vörösborok alapanyagainak szedése között nem álltunk meg, folyamatos és dinamikus szüretet tudhatunk magunk mögött. A hagyományoknak megfelelően a testes vörösborok szőlőivel fejeztük be a szüretet szeptember 26-án.
Az sokat segített, hogy egész szüret alatt végig zavartalan, szép, napsütéses idő volt, az őszi esők csak azután érkeztek, hogy az utolsó fürtök is a pincébe kerültek. A meleg nyári időjárás miatt a szőlőbogyók koncentráltak, a mustfokok magas érettséget mutatnak, komoly, karakteres alapanyag fejlődik most a pincében.
Szőlészünket, Bankó Csillagot kérdezve idei kedvencéről ezt a választ kapjuk: „Minden évjáratban másik szőlő a kedvencem. Idén a cabernet sauvignon a favorit. Teljes érettségben gyönyörű fürtöket szüreteltünk, a mérések is remek paramétereket mutattak. Ami azonban igazából felé billentette a mérleg nyelvét, az egyszerűen az volt, hogy milyen finom.”
Összeségében feszített tempójú szezonunk volt, ez a szüret dinamikáján is érződött. A termés minősége és mennyisége is az elvárásainknak megfelelően alakult. A 2024-es évjárat szép, telt borokat fog adni a borkedvelőknek.