Sokan álltak neki mostanában kenyeret sütni, és valóban csodálatos dolog megszegni azt a frissen sült, illatos cipót, amit saját magunk készítettünk. Molnár Péter séfünk most megosztja a szőlőmag őrleménnyel készült kenyér receptjét, mi pedig mindenkit bíztatunk arra, hogy próbálja ki, hiszen nemcsak finom és egészséges, de azoknak, akik kóstolták már a Mandula Étteremben, visszahozhatja az ismerős ízeket.
Hozzávalók:
– 550 g BL55 liszt
– 15 g só
– 75 g szőlőmag őrlemény
– 350 ml langyos víz
– 100 g házi kovász (vagy 25 g friss élesztő)
Keverjük el a lisztben a sót és a szőlőmag őrleményt, adjuk hozzá a kovászt (vagy élesztőt) és a langyos vizet. Alaposan dagasszuk össze a tésztánkat, amíg szép rugalmas és tömör nem lesz. Letakarva, meleg helyen pihentessük egy órát, majd újra gyúrjuk át, formázzuk, hajtogassuk. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és addig megint pihentessük a kenyerünket. Tegyünk a sütőbe egy hőálló tálban vizet, hogy gőz keletkezzen, majd a kilisztezett sütőformába helyezett kenyeret 20-25 perc alatt süssük meg.