Zene és gasztronómia – interjú Erdődy Orsolyával

Erdődy Orsolya a Budapesti Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója, aki nemcsak a zenében van otthon, a gasztronómia és a bor sem idegen terep számára. Erről, és a zenekar következő, izgalmas projektjeiről kérdeztük.

Az utóbbi két évtizedben jelentős fejlődés zajlott le a hazai gasztronómiai színtéren azáltal, hogy kialakultak többek között a felső kategóriájú éttermek és a prémium borokat készítő pincészetek. Az így készülő fogások, borok sokak számára jelentenek olyan élményt, amely az odafigyelésből, korábbi tapasztalatok, fogyasztói tudás felhasználásából fakadnak, így egyfajta kultúrát igényelnek. Milyen párhuzamot lát Ön a klasszikus zene és a gasztronómia rajongói “fogyasztása” között?

Vannak mindenevők és gourmet-k, nagy mennyiségben fogyasztók és válogatósak; van, akinek glutén allergiája és akinek kortárs zene allergiája van. A klasszikus zenei szcénában kiélezett a verseny, bízom benne, hogy a gasztronómiában is egyre kifinomultabb lesz a kínálat és magasabb a minőség…

Családi háttere folytán fontos szerepet kapott a diplomácia és a kultúraszervezés az életében. Milyen szerepe volt ebben az ételeknek, italoknak? Vannak-e mai napig élesen Önben élő gasztronómiai emlékei?

Gyerekkoromban Németországban az első meghökkentő élményem a spárgaszezon volt – addig nem tapasztaltam a spárgafogyasztás kultúráját. Gyönyörű, nagy spárgák hollandi mártással, sonkával vagy rizottóként, igazi ínyenc ételem azóta is. Diplomata édesapám mellett már fiatal koromban megtapasztaltam, hogy egy jó vacsora vagy finom bor mellett könnyebb súlyos témákat elővezetni, vagy sikeres üzleteket kötni. A bonni magyar nagykövetségen elsősorban magyaros ételeket szolgáltak fel a német vendégeknek, illetve a kint élő jelentős számú magyar származású vendég is örült a hazai ízeknek. Rajongtak a „gulasch-ért”, a halászléért és a töltött káposztáért, az unicumért, de a magyar borválaszték még nem volt olyan széles, mint manapság. Nagyon sok vacsora, rendezvény volt a követségen, az ételek akkor is az országimázs részét képezték. Az olasz konyháról azt hiszem nem kell beszélnem, az itthon szinte elérhetetlen tenger gyümölcseit minden elkészítési módban szeretem. A gasztronómia, a borválaszték a kultúra része. Egy jó menü összeállítása is művészet, és mint ahogy a zeneprogramok „tálalása”, a különböző „fogások” harmóniájának eltalálása is sokat jelent a zeneszeretőknek.

Borkedvelőnek tartja magát? Milyen borokat szeret?

Első önálló lakásom a híres budapesti „Pál utcában” volt, ahol igazán jó szomszédaim voltak, akadt köztük kürtművész, hangszerkészítő, de leginkább Nagymarosy András egykori geológus és borszakértő családjával kerültem szorosabb kapcsolatba. Andráséknál gyakoriak voltak a nagy vacsorák, ahol neves magyar borászok is megfordultak. Általuk ismertem meg jobban a magyar bort és kezdtem értékelni a hazánkban megtalálható szőlőfajtákat. András gyakran tartott előadást a magyar borokról itthon és külföldön, a bemutatókat sokszor zenével körítette, hiszen maga is népzenész volt. Kicsit beleástam magam a borfajták megismerésébe, szívesen jártunk a párommal borkóstolókra, borvacsorákra.

Éltem Németországban és Olaszországban, kedvelem a rajnai rizlinget, a nero d’avolát vagy a primitivo-t, de az utóbbi években egyértelműen a magyar borokat preferálom. „Vörösborosnak” tartom magam, így hatalmas élmény volt, amikor Gere Attila pincéjében rábukkantam egy poros Fekete Járdovány üvegre és a vacsoránál meg is kóstolhattam ezt a régi magyar szőlőfajtából készült különleges bort. A mindennapokban szívesen kortyolgatok egy pohár Gere Phoenix cuvée-t vagy Pinot Noir-t, de nyáron inkább a könnyebb fehér vagy rozé borok frissítenek fel igazán.

Járt már Villányban?

Gyerekkoromban és egyetemi éveim alatt csak röviden látogattam el a régióba, hallgattam koncertet az Ördögkatlan fesztiválon, majd körülbelül 10 éve jártam először Villányban, amikor barátaink javasolták a Crocus Gere Bor Hotelt kikapcsolódásra, pihenésre. A táj szépsége, a borok minősége, a villányi pincetulajdonosok kedvessége rögtön elbűvölt, s onnantól kezdve visszatérő vendéggé váltam. Egy biciklitúra vagy séta a villányi dombok között igazán kikapcsol és feltölt energiával, de legnagyobb élményeim közé a Crocus Gere Hotelben tapasztalható vendégszeretet, Hajni néni szilvalekváros palacsintája, a wellness fürdő és a kulináris cunami tartozik.

Melyek az idei szezon személyesen legmeghatározóbb koncertjei az Ön számára és mit vár legjobban a következő szezonban?

Júniusban ismét ingyenes szabadtéri koncertet rendezünk a Hősök terén, ahol többek között Philipp Glass Rámakrisna passiójának bemutatásával ajándékozzuk meg a közönséget, az eddig csak amerikai színpadokon megszólaló darab első ízben hallható Európában.

A következő szezonban különleges eseménynek ígérkezik az új opera produkciónk: Fischer Iván művészeti vezetésével Benjamin Britten A csavar fordul egyet című operáját állítjuk színpadra a MÜPA-ban. Nehéz a sok izgalmas koncert közül választani, de nagyon várom a novemberi Monteverdi-Bartók-Schubert koncertet újszerű műsor összeállítása miatt, valamint a decemberi romantikus koncertet, ahol Andrés Orozco-Estrada debütál a Fesztiválzenekar élén, és januárban Mahler 9. szimfóniáját Fischer Iván vezetésével, amivel külföldi turnéra is készülünk.

Gere borok – webshop

Szőlőmag termékek – webshop