Augusztus 29-én Villányban vette át a Gere család az Év Pincészete címet, amelyet a Magyar Bor Akadémia, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetsége nyújt át évről évre munkájuk elismeréseként a magyar borászatban irányadó pincészeteknek.
„Van valami, ami nem változott, mióta bort készítek: a megbízható magas minőséget alapelvárásnak tartom. Ha a Gere név kerül egy címkére, annak a bornak a maga műfajában kiválónak kell lennie, mindegy, hogy az Olaszrizlingről vagy a Solusról van szó” – foglalja össze Gere Attila a villányi pincészet sikerének titkát.
A három szakmai szervezet az Év Pincészete díj odaítélésének folyamata során komplexen vizsgálja a magyar borászatok működését. Figyelembe veszik a szőlőtermesztésen és a borkészítésen túl a borértékesítés és a borturizmus területén végzett aktivitást annak érdekében, hogy ítéletet alkothassanak arról, hogy az adott borászat milyen hatást fejt ki a magyar bor, borkultúra és borfogyasztás népszerűsítésére.
A jelöltállítás során 850 ágazati szereplőnek juttatják el a felkérést, akik szavazhatnak az általuk a díjra legméltóbbnak tartott pincészetre. A három legtöbb szavazatot kapó borászatot kérik fel részletes bemutatkozó pályázati anyag készítésére, amelyet áttekintve a három szervezet elnökségi tagjai egyénileg szavaznak a legjobb pincészetre, hogy ez alapján alakuljon ki a végső sorrend.
„Harminc évvel ezelőtt, 1994-ben kapta meg édesapám az Év Borásza díjat. Ma értettem meg igazán, hogy ezzel az elismeréssel fejezték ki megbecsülésüket azért az intenzív és dinamikus munkáért, amivel Édesapa megalapította és országosan ismertté tette a Gere Attila Pincészetét. Szimbolikus jelentősége van számomra annak, hogy harminc évvel ez után vehetjük át az Év Pincészete díjat. Ebben annak az elhivatottságnak a visszaigazolását látom, ami azóta nap mint nap meghatároz minket is, immár a következő generáció tagjaként.
A díj odaítélésének időzítését pedig az teszi még tökéletesebbé, hogy megnyilvánul benne a villányi közösség ereje. Az, hogy 2024-ben mindhárom nagy, országos szakmai díjat villányi borásznak adták át, megmutatja, hogy együtt, egymás mellett válhatunk sikeressé. Tavasszal Günzer Tamást ünnepeltük az Év Bortermelőjeként, júniusban Bock József kapta az Életmű Díjat, most pedig mi vehetjük át az Év Pincészete elismerést” – foglalta össze gondolatait a pincészet vezetésért ma felelő Gere Andrea.
A Gere birtokon nincs megállás, folyamatosak a fejlesztések. Tavaly zárult le egy új 1200 négyzetméteres pince építése, ami egyaránt alkalmas hordós és palackos érlelésre is. Ezen túl a már meglévő pince burkolata és belső terei is megújultak, így nemcsak azokat várják egy pincelátogatásra, akik még nem jártak a borászatban, hanem azoknak is érdemes újra elmenni hozzájuk, akik régebben már voltak ott.