Gourmet Fesztivál – Sylt

A 38 km hosszú, helyenként csupán 320 méter széles és alig 100 km² alapterületével Sylt a legnagyobb Északi-Fríz-sziget. Jaguárok, Mercedesek és BMW-k uralják a képet. A német társadalom krémje, tehetös elitje – akinek csak neve és rangja van, politikusok, promik, müvészek, müsorvezetök vagy vállalkozók, szépek és  gazdagok – ide járnak kikapcsolódni. Nem csoda: több mint 40 kilométeres hófehér homokstrand, idilli környezet, nádfedeles csúcsnyaralók, 6 Michelin-csillagos étterem, luxusüzletek egész sora és 4 golfpálya várja öket.

sylt

Ebben a „módos világban“ mutatkozhatott be a tehetséges és kreatív magyar séfek és borászok válogatott csapata 2015. január 14-töl 18-ig a Sylti Gourmet Fesztiválon. A sylti csúcséttermek vendégül látták Horváth Gábort, Ruprecht Lászlót, Bolyki Pétert, Takács Lajost és Forrai Miklóst és a konyhában közösen alkottak a német kollegákkal. A magyar konyha válogatott fogásai Szepsy István, Jásdi István, Légli Ottó, Heimann Zoltán, Gere Attila és Dr. Lörincz György márkás boraira épültek.

Az elsö este nagy sikerét a a balatoni Ruprecht László aratta a Holger Bodendorf vezette Michelin-csillagos tinnumi Landhaus Strickerben. A hatfogásos menüsor bevezette az ínyenc publikumot a magyar mangalica és szarvas ízvilágába, melyet az elsöosztályú tüzes villányi Gere borok zártak.

Westerlandon a Kleines Restaurant étteremben Franz Ganser fogadta a budapesti Lacipecsenye trendi étterem sztárszakácsát, Takács Lajost, aki „modern hangszerelésben“ elöadott hagyományos magyar ételeket tálalt „Magyar Rapszódia“ címmel. Hatfogásos menüjében többek között szalonnával és gesztenyepürével készült sült csirke, székelykáposzta és paszternák püré is szerepelt, a többszörösen kitüntetetett balatonboglári borász, Légli Ottó könnyed olaszrizlingjének méltó kíséretében.

Detlef Tappe fesztivál elnök éttermében, a kampeni Walter’s Hofban az est fénypontja a tokaji Gusteau Kulináris Élményműhelyböl érkezö Horváth Gábor „Pokolian jó“ ételsora volt. A tokaji borvidékröl érkezö séf különös hangsúlyt fektet az ételek és borok harmóniájára, nála a borok viszik a prímet. Ötfogásos menüje – a mangalicasonkás harcsától a tökgombóccal tálalt rackajuhon át a hagymazselével körített ökörlábig – felért egy szimfonikus költeménnyel, s elbüvölte  a szakavatott közönséget. S mivel jó borhoz jó muzsika dukál, prímás is állt a házhoz a budapesti Csík Benedek és zenekara személyében. Szenvedélyes cigányzenével, fergeteges elöadással szórakoztatta a nagyérdemüt, olyannyira, hogy még többen reggelig tartó táncra is perdültek. A hangulatot a szekszárdi Heimann Zoltán kadarkája és a tokaji Szepsy István borai erösítették.

A kampeni Manne Pahlban Forrai Miklós és Hermanszky Christina paprika és gulyás jazzy-je fogadta a különlegességekhez szokott vendégeket. A berlini Budapest Calling étterem séfje a mediterrán elemekkel újragondolt magyar fúziós konyhát mutatta be. A déligyümölcsös, tengeri spárgás kocsonya, a káposztás rétessel tálalt kacsamell, a hecsedlikrémen karamellizált máj, valamint a mákmousse-os morzsás linzer elbüvölte az ínyenceket. Az ételsort az egri St. Andrea birtokról Dr. Lörincz György vörösborai kísérték.

Január 16-17-én gourmet szafarin vehetett részt a magyar konyhára kiváncsi ínyenc sereg. A napot a szigeten töltötték, s a szafari különbözö állomásain egy mesterien összeállított ételsort próbálhattak végig, minden állomáson 2-2 következö fogást és 2-2 kíváló bort szervíroztak hozzá.

Szepsy Istvánnak és Bolyki Péternek egy különleges Joint Venture-ben volt része a sziget gyöngyszemében, a Johannes King vezette két Michelin-csillagos  Söl’ring Hofban. Válogatott közönség körében, az elökelö kandalló-teremben mutathatta be “Tokaj királya” a “borok királyát, a királyok borát” írta róla a helyi sajtó. Az immáron  18. generációban borász Szepsy 10 legkiválóbb borból tartott borbemutatót és –kóstolót. A kiváló minöségü tokaji borokhoz igazodó ötfogásos menüt a vendéglátó konyhai csapata a budapesti Corinthia Grand Hotel executive séfjével, Bolyki Péterrel együtt prezentálta: öszirózsás királyrák, magyar véreshurka zamatos turbolyagyökérkrémmel és friss fügével, kacsarillette birszselével, tonhalfilé borsmentarizottóval és nugátos feketegyökér. A menüsort a Söl’ring Hof cukrászkészítményei zárták.

A 16. Gourmet fesztivál a szintén Michelin csillagos Landhaus Stricker konyhapartyjával zárult január 17-én, az összes német vendéglátó és magyar séf és borász részvételével. A kíváló szakácsok a Csik trió zenéjére, fesztivál konyhakötényben szorgoskodtak a tágas konyhában és a kifutókban, s készítették az apró élvezeteket a magas konyhamüvészet kedvelöinek. Így készült a Söl’ring Hof-Bolyki párostól a libamáj aranypehellyel és fahéjfüsttel, csuka brandáddal és kagylótejjel, a Walter’s Hof és Horváth Gábor duó kreációja kecskehús káposztás tésztával, lazac padlizsán krémmel. Ruprecht László és a Stricker csapat közös alkotása egy hagyományos magyar bárány volt és sült süllö céklával, szarvasgomba vinaigrette-tel és tormahabbal. A konyhában ennyi szorgos szakácskéz mellett egy tünek nem maradt hely. A házigazda Stricker csapata mégis akrobata mutatványnak is beillö ügyességgel szervírozott ebben a “konyhai tumultusban”.  A borászok borkostolóját is nagy fürtökben kísérte figyelemmel az értö  közönség. A rendezvények unikumát természetesen a ZWACK Unicum Zwetschke kostolója jelentette, melyet Frank Odzuck vezérigazgató prezentált.

A Magyar Turizmus Zrt szervezesében megrendezett négy munkás nap során hamar kiderült, hogy mindkét nép közös vonása a konyhai örömök élvezete és a borok szeretete. Ez jó alap volt a magas költésü és a magyar kulinaris kínálatról szinte semmit nem ismerö közönség érdeklödésnek a felkeltésére. A Magyar Turizmus németországi képviselete további premium gasztro rendezvény szervezését tervezi  a hamburgi tiszteletbeli konzul, Eva-Maria Greve asszony támogatásval, melyet bizonyára további meghívások, élénk kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok követnek.

Foto: GEORG SUPANZ