A villányi franc színre lép

Amikor először ültünk le arról beszélni a helyi borászokkal, hogy a Villányi borvidéknek szüksége van egy közös zászlóshajóra, hamar egyetértésre jutottunk abban, hogy a cabernet franc lesz az.

Tudtuk azt is, hogy e bortípus akkor lesz hosszú távon sikeres, ha mint borstílus leírható és átlátható. 2013-ban alakítottuk ki a szabályzást, létrehozva a super premium kategóriát, amelyben kizárólag a villányi franc kapott helyet.

Nálunk a pincében a villányi franc a többi nagy borunk filozófiája szerint születik meg. Ahogyan a Kopar vagy a Solus esetében, itt is a szőlőben indul a történet, ahol a tőketerhelést hektáronként 25-30 hektoliteres, azaz tőkénként 5-6 fürtös nagyságrendben szabályozzuk. Franc ültetvényeink központjának a Csillagvölgy-dűlő számít, ahol egy hektáron 7200 tőkét művelünk.

villanyi_franc_2011_fekvo

Az erjedés fakádban és tartályban egyaránt zajlik, 28 fokos hőmérsékleten. A 10-14 napig tartó fermentációt egy saját, régi, családi pincéből szelektált élesztőnk viszi végig. A bor hordóban érlelődik, többségében 300, kisebb mértékben 500 literes új és másodtöltésű magyar hordókban, 16 hónapon keresztül.

És hogy mi teszi igazán különlegessé a villányi franc-t?

Gere Attila szerint a villányi franc-t, ahogy a többi komoly vörösbort is, két dolog teszi naggyá. Egyrészt az életteliség, a vibrálás, mert nem jó, ha egy bor flach (azaz lapos). Másrészt a gazdag utóíz, amely hosszan megmarad, és újabb kortyra inspirál.

Az első villányi franc, amely a palackba került tőlünk, a 2011-es évjáratú Gere-Weninger Villányi Franc. Már elérhető a webshopban is.