A Frici story

A szállodánk nyitásakor rögtön szembe találtuk magunkat azzal a problémával, hogy milyen welcome drinket, aperitifet kínáljunk a vendégeknek. Bár tudtuk, hogy számtalan remek hazai bor létezik ebben a kategóriában, a Crocus Hotel és a Mandula Étterem mögött álló pincészet miatt egyértelmű volt, hogy saját, villányi bort szeretnénk a poharakba tölteni.

Ezért elkezdtünk habzóborokat készíteni, de még eszünkbe sem jutott, hogy ezek valaha széles körben forgalomba kerülnek, pezsgőspalackokba töltöttük és egyszerűen koronazárral fedtük be őket. A vendégek körében azonban nagy népszerűségre tettek szert, egyre többen kérdezték, hogy nem vihetnek-e haza belőle?

Aztán jött 2010, amely a vörösborok szempontjából sok kihívást hozott, de a habzóborok stílusához kifejezetten illett. Lehet, hogy pont erre a furcsa kettős helyzetre volt szükség ahhoz, hogy úgy döntsünk, piacra lépünk ezzel a tétellel.

A palack és a design kiválasztásakor elsődleges volt, hogy azt a fiatalos, élénk képet sugározza magáról az üveg, amit a palack rejt. A könnyű kezelhetőség érdekében saját boraink közül elsőként itt használtunk csavarzárat.

Sokan kérdeznek az elnevezésről. Az alap koncepciót az olasz frizzantékhoz hasonló bor megalkotása jelentette, mi azonban családi körben a frizzantét fricire egyszerűsítettük. Amikor nevet kerestünk a piacra lépő új habzóborunknak, úgy döntöttünk, ebben az esetben is a legegyszerűbb megoldás lesz a legjobb, és Fricinek neveztük el.

A Rosé Fricit az első, 2010-es évben még kizárólag menoir szőlőfajtából készítettük, a következő évjáratoktól azonban már merlot-t is adtunk hozzá, mert úgy találtuk, hogy e két fajta gyümölcsössége szépen egészíti ki egymást. A Fehér Fricinél az alapot a királyleányka jelenti, ehhez társul sauvignon blanc, muscat ottonel és chardonnay.

Mindkét bor esetében reduktív technológiával elkészítjük az alap fehér illetve rozé bort. Ezt követően adjuk hozzá a széndioxidot, majd egy szűrőt alkalmazunk, amely azért fontos, hogy a durva buborékok rajta áthaladva szétrobbanjanak és krémes, de mégis élénk textúra alakuljon ki.

Az aktuális Fehér és Rosé Frici is forgalomba van már, egy 2015-höz hasonló, kiegyensúlyozott évjáratból lehet igazán jó habzóborokat kihozni. Az extrém melegtől mentes években jobban megmaradnak a friss, zamatos gyümölcsös aromák, amitől igazán kedves és szerethető lesz a Frici.

Gere Andrea