V. GERE Jazz-Fesztivál – Latin fiesta

Villány, GERE Birtok (2016.06.10-11.)

Egy hagyományteremtő céllal létrejött fesztivál életében öt esztendő nem rendkívüli időtáv, ám éppen elég nagy ahhoz, hogy egyfajta mérföldkövet jelentsen és ünneplésre adjon okot. Kezdeti célkitűzéséhez híven a GERE Jazz-Fesztivál 2016 nyarán ismét jól csengő hármashangzatba rendezi a GERE-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes jazz-zenét, a fesztivál ötéves fennállásának minijubileuma ugyanakkor kiváló alkalom arra, hogy az ünneplés jegyében a zenei program és a kísérőelemek is egy valóságos “fiesta” hangulatát idézzék meg. A szervezők – Pauli Zoltán és Illés Tamás – régóta dédelgetett vágya a latin jazz tematikájának minden érzékre kiható komplex megvalósítása, amelynek keretében illatok, ízek, zamatok keverednek pezsdítő dallamokkal és varázslatos látvánnyal, képzeletben elrepítve a vendégeket egy Villány mediterrán levegőjénél is szinte tapinthatóan forróbb tengerentúli vidám világba.

Az egyedülálló színpadi produkciók első napi felvezetését az Enyedi Sugárka JazzTett adja. Sugárka a hazai kortárs jazz-szcéna egyik legtehetségesebb és legeredetibb énekes-dalszerzője, a fiatal jazz-generáció színe-javához tartozó JazzTett pedig a hazai jazz-élet legszínvonalasabb formációinak egyike. Az élő koncert során jellemzően az énekesnő saját szerzeményei csendülnek fel, amelyekben tagadhatatlanul tetten érhető a dél-amerikai zene iránti olthatatlan vonzalom – ennek eredményeként pedig könnyed, mégis elmélyült jazz-muzsikát hallgathatunk eredeti kompozíciókkal és személyes történetekkel. A repertoár további különlegessége, hogy nagyrészt spanyolul szólal meg, finom szövetet alkotva a jazz tradíciójával, a magyar zenei gyökerekkel, valamint más égtájak ritmus- és hangzásvilágával. Mindezeknek köszönhetően a dalokból – a swing és soul-jazz keveredésével – tengerparti nyugalom, érzelemdús bossa nova, tangó vagy éppen városi pezsgés árad.

sugarka

Régebben a “salsa” szóval csupán azt a muzsikálási módot jelölték, mikor a zenészek rendkívül változatosan színesítették a latin ritmusalapú dalokat, elsősorban fúvós és ütőhangszerekkel. Természetesen ez a fajta ízesítés vonatkozott az előadás módjára és temperamentumára is. A salsa mára viszont gyűjtőfogalommá vált: azon táncok és muzsikák neve, amelyek a hetvenes évektől napjainkig folyamatosan születnek, gyakran a latinos életmódot is jelölve ezzel. A tengerentúlon nagy népszerűségnek örvendő latin jazz mind nagyobb területet hódít az európai kontinensen, így Magyarországon is. A villányi bulipéntek csúcsa ezért nem kisebb attrakció lesz, mint a 2002-ben Révész Richárd jazz-zongorista irányításával megalakult Ricardo Salsa Club, a salsát és latin jazzt játszó legnagyobb és egyben legjobb hazai zenekar. Az ütősökkel, fúvósokkal és énekesekkel tarkított szupercsapat törekvése, hogy megismertesse a magyarországi közönséget a kubai zenei stílusokkal és népszerűsítse a latin-amerikai zenei kultúrát. A 13 tagú zenekart 3 énekes, 3 ütőhangszeres, 5 fúvós, egy basszusgitáros és egy zongorista alkotja, akik valamennyien a magyar porond kiválóságai és számos zenei formációban működtek illetve működnek közre.

Ricardo-Salsa-Club-(2)Az első napi tánc közösségi élményéből épp csak ébredező közönséget szombaton a Pátkai Rozina Quintet rántja vissza a dél-amerikai zenék varázslatába. Az olasz gyökerekkel rendelkező fiatal magyar énekesnő klasszikus énekkel kezdte ugyan pályáját, több éve azonban már a latin töltetű muzsikájával kápráztatja el közönségét itthon és határainkon kívül egyaránt. Rozina számos nemzetközi verseny díjazottja, aki jó néhány hazai és külföldi fesztivál színpadán gazdagította elismeréseinek sorát. A főként bossa novát játszó kvintett zenéjét a brazil dallamvilág autentikus előadásmódja, az ének és a fúvóshangszer magával ragadó összjátéka, valamint a sajátos felfogású dalok teszik egyedivé. Szakítva a zárt formákkal nagyobb térhez jut az improvizáció, a modern zenei elemek és a pillanatnyi gondolatok zenei megformálása.

Patkai-RozinaEzt követően a 2008-ban magyar és latin-amerikai zenészek közreműködésével létrejött első magyarországi timba zenekar, a Barrio Latino előadásának köszönhetően növekszik meg erősen a percenkénti pulzusszám. A csapat zenéjét egy szerencsés véletlen folytán fedezte fel a Grammy-díjas hangmérnök és lemezkiadó Michael Lazarus, így a zenekar első kislemeze a kaliforniai Latin Pulse Music kiadó gondozásában jelent meg 2013 őszén. A “Con Clave Y Tambó” című dal rövid idő alatt bejárta az egész világot, Perutól Japánig ugyanis több mint 50 országban – s szombat este már Villányban is – táncol rá a salsaközösség.

Barrio-LatinoAz évfordulós fesztivál fénypontját és egyben záróakkordját egy rendkívül népszerű külföldi sztár és vadonatúj zenekarának fergeteges koncertje szolgáltatja, amely méltó módon illeszkedik a sorozat 2016-os tematikájába és – a legszerényebben kifejezve – tartja az előző néhány esztendőben itt fellépett nemzetközi vendégművész produkciója által képviselt magas színvonalat. A Matt Bianco nevet viselő formáció alapítója és énekese, Mark Reilly a hollandiai New Cool Collective zenekarral társult, hogy közösen rögzítsék a 2016 elején megjelenő, ‘The Things You Love’ című stúdióalbumot. A villányi élő koncertshow keretében megszólalnak a frissen kiadott lemez válogatott szerzeményei, amelyeket lépten-nyomon megközölnek a kultikus Matt Bianco zenekar legnagyobb világslágerei, mint például a “Whose Side Are You On?”, a “More Than I Can Bear”, a “Half A Minute” vagy a “Get Out Of Your Lazy Bed” – hogy csak néhányat említsünk. A kilenctagúvá bővült népes együttes fellépésének igazi kuriózuma, hogy ez a felállás és műsor Magyarországon az V. GERE Jazz-Fesztiválon debütál. A klasszikus latin-pop ősatyja egy végtelenül dinamikus zenegépezettel felvértezve érkezik a GERE-birtokra, hogy a fesztivál eddigi történetének vélhetően legtüzesebb pillanataival tegye emlékezetessé ezt az ünnepi kiadást.

matt_flyerPROGRAM

2016. június 10. péntek

18:00 óra:      Kapunyitás

19:00 óra:      Enyedi Sugárka JazzTett

21:00 óra:      Ricardo Salsa Club

 

2016. június 11. szombat

17:00 óra:      Kapunyitás

18:00 óra:      Pátkai Rozina Quintet

20:00 óra:      Barrio Latino

22:00 óra:      Matt Bianco (Mark Reilly) & New Cool Collective

 

Felkészültünk az esetleges rossz időre is, így minden koncert és program a tervezettek szerint kerül megtartásra!

 

A JEGYEKET WEBSHOPUNKBAN IS VÁSÁROLHAT!