A Csillagvölgy-dűlő

A Csillagvölgy-dűlő Villány régi dűlőinek egyike, amely a Szársomlyó-hegy és a város között terül el. Egy nagyjából 20 hektáros, déli fekvésű, lankás terület a miénk, ahonnan többek között a Weninger & Gere Villányi Franc alapanyagát adó szőlőt szüreteljük.

Ebben a dűlőben volt az első, pár négyszögöles szőlőterületünk, majd 2005-ben hozzávásároltunk egy nagyobb, 10 hektáros cabernet sauvignon ültetvényt, mely a Cabernet Sauvignon és Cabernet Sauvignon Barrique borok alapját adja. Emellett merlot, portugieser, pinot noir és fekete járdovány tőkék találhatóak, valamint itt volt a pincészetünk legidősebb ültetvénye is, egy 1960-as években ültetett cabernet franc, amit 2010-11-ben telepítettünk újra.

A dűlőben meszes kőzeten (lösz, mállott márgás mészkő, dolomit) humuszkarbonát talaj terül el. Jól szellőzik, viszont a vízgazdálkodása közepes, a kedvező tulajdonságú vékony réteg következtében. Tápanyag gazdálkodása szintén közepesnek mondható, ezzel együtt kiváló talaj a szőlőművelésre.

A déli és délnyugati lejtésű, 170-180 méter tengerszint feletti magasságon fekvő Csillagvölgy-dűlő egyedi mikroklímával bír, hiszen a két oldalán egy-egy kisebb csatornát képezve délkelet és délnyugat felé fordulnak a szőlőültetvényei. Az árok elvezeti a hideg levegőt a magasabb fekvésű szőlőterületekről, így fagymentesítve az itt fekvő szőlőterületet.