Gere-évjáratjelentés 2017

Idén október 19-én végeztünk a szürettel és hoztuk be az utolsó ládákat, tele a cabernet franc fürtjeivel. Ezután már a pincére és az ottani munkákra koncentrálunk, hiszen a borok folyamatosan erjednek, érlelődnek.

2017-ben a Villányi borvidék és pincészetünk is igen jó évjáratot zárt. Idén is megfigyelhető volt az időjárás szélsőséges jellege, amire példa az igen korán, virágzás előtt a Feketehegyet ért – szerencsére jelentős kárt nem okozó – jégeső és a mélyebb fekvésű területeinket (Ördögárok, Feketehegy) veszélyeztető kora tavaszi fagy, mely ellen füstöléssel védekeztünk.

Emellett 2017-ben gyakori jelenség volt a rövid időn belül bekövetkező hőmérséklet-ingadozás is, valamint a záporok, zivatarok nagyobb száma és azok kora tavasztól őszig tartó kiterjedt időszaka. Mindemellett az időjárás (napfényes órák száma, hőösszeg, csapadék és eloszlása, páratartalom) összességében a szőlő fejlődésére, fenológiai fázisaira kedvezően hatott, noha a hidegebb tél miatt egyes fajtáknál vontatott volt a rügyfakadás. Virágzáskor az időjárás kedvezően alakult, a szőlőt az idei évben a betegségektől és a kártevőktől is könnyebb volt megvédeni. A zsendülés a sokévi átlagnak megfelelően indult, majd az érés folyamata felgyorsult, így a szüret időpontja a fajták többségénél előretolódott. A termést minden dűlőnkből egészségesen és igen kedvező paraméterekkel szüretelhettük.

Szeptemberben indítottuk a szüretet a pincészetnél a korai érésű fajtákkal. Az idei évjárat ígéretes volt, ez a korai fajtákon is látszott, és a késői fajták is szépen értek, így hamar sorra került a fehérek és a rozék után a vörösbornak szedett szőlő is. A szüret végére a cabernet franc maradt, ami a Villányi Franc miatt is nagyon fontos volt nekünk. Úgy látjuk, hogy az idei évjárat egészséges és gyümölcsös szőlőiből kiváló borok fognak készülni.

„Ideális volt ez az év, magas átlaghőmérséklettel, elegendő csapadékkal. A több éve tartó biológiai növényvédelemnek köszönhetően mostanra a szőlő héja olyan rugalmas és kemény lett, hogy maga is képes már a védekezésre a betegségek ellen, így ezzel sem volt gondunk. Még engem is meglepett az a rendkívüli gyümölcsíz, amit idén a szőlőbogyókban éreztünk, az optimális érettségben szüretelt fürtök mellett ez is okot ad az évjárat nagy boraiban való bizakodásra.” 

Gere Attila