A Hammond-orgona mestere – Premecz Mátyás

A pénteki este fesztivál fellépője a Kéknyúl, amit Premecz Mátyás, a Hammond-orgona magyarországi nagykövete alapított. A zenekarvezető mellett Badics Márk (dob), Bata István (basszusgitár), Kováts Gergő (bariton szaxofon), Csókás Zsolt (gitár), Andrew Hefler (ének), Jász András (szaxofon) és Puskás Csaba (trombita) lépnek fel saját szerzeményeikkel.

Premecz Mátyást kérdeztük zenéről, borról, valamint a Gere Jazz Fesztivál idei tematikájáról, Olaszországról.

Honnan jött a zene iránti szeretete?

A zenélés családi hagyomány volt nálunk, a nagyszüleim nagyon fontos dolognak tartották a zenét. Mindenki tanult valamilyen hangszeren, és a közös családi alkalmakkor nem volt ritka, hogy valaki játszott egy-egy frissen tanult művet, vagy esetleg közös énekléssel ütöttük el az időt.

Amikor jazzt kezdtem el tanulni, Oscar Peterson, Bud Powell és Bill Evans tettek rám igazán nagy benyomást. Később a Hammond-orgonisták felé fordult az érdeklődésem, Joey DeFrancesco, John Medeski és Dr. Lonnie Smith mai napig a kedvenceim.

A Kéknyúl zenekar stílusát hogyan tudná jellemezni?

A Kéknyúl zenéje nehezen behatárolható, mivel sokféle hatás és stíluselem felismerhető benne. Egyértelműen táplálkozunk a soul hagyományaiból, de legalább ennyire fellelhetőek blues- és jazzelemek is a zenénkben. Nem keressük a divatos megoldásokat, inkább egy jól felismerhető saját hang megteremtésével próbálkozunk már néhány éve. Zenénkkel egyaránt cél a szórakoztatás és a picit mélyebb gondolatiság elérése is. Emellett, azt gondolom, sok játékosság és kísérletezési kedv hatja át a szerzeményeinket.

Mit jelent önnek, hogy fellép az idei Gere Jazz Fesztiválon?

Villányban jó párszor volt már alkalmam fellépni, vagy akár csak pihenés céljából idelátogatni. A Gere Jazz Fesztivál mindig kellemes kikapcsolódást jelentett. A zenekar új lemeze éppen nagy erőkkel készül, emiatt biztosan számíthatnak több új dalra is a fesztivál vendégei.

A fesztivál idén olasz tematikájú lesz…

Nagyon szeretem az olasz konyhát és a boraikat, itthon, Budapesten is szívesen keresek fel olasz éttermeket. A zenekarral még nem játszottunk Olaszországban, de azt sem lenne rossz összehozni egyszer.

És hogy áll a borokkal?

Családi és baráti összejöveteleken mindig előkerül 1-2 üveg jó bor, amik közül én inkább a testesebb vörösborokat kedvelem. Akár Villányban járva, akár máshol szívesen fogyasztom például a Gere Attila Cabernet Sauvignont, vagy akár a Syrah-t.

Premecz Mátyás

Jegyvásárlás