A 2017/18-as évben is jól nyomon követhető volt az a tendencia, miszerint az időjárás egyre szélsőségesebb. Az organikus szőlőművelés miatt jól vettük az akadályokat, és egészséges, zamatos szőlőt tudtunk szüretelni.
A tél a sokévi átlaghoz képest némileg enyhébb volt, a március elsejei rendkívüli fagy a mélyen fekvő területeken, és egyes korábbi érésű fajtáknál okozott károkat. A március hideg maradt, viszont ezt követően robbanásszerű felmelegedés kezdődött. A márciusi télből az áprilisi nyárba kerültünk. A szőlő fakadása és az ezt követő többi érési fázis is jelentősen megelőzte a sokévi átlagot, szinte egy hónappal. Tavasszal a meleg, száraz időszaknak köszönhetően növényvédelmi probléma nem alakult ki, a betegségeknek az időjárás nem kedvezett. A szőlő gyorsan fejlődött, az ápolási munkák sora egymást érte.
Az idei évben Medárd szinte napra pontosan érkezett, és ebben az időszakban gyakran hullott csapadék. Az utóbbi évek jellemzője, hogy a heves záporok, zivatarok időszaka már igen korán, akár április végétől elkezdődik és egészen szeptember elejéig elhúzódik. Ennek köszönhetően a nyári csapadék mennyisége és eloszlása nagyon viszonylagos, helyi jellegű, óriási eltérésekkel. 2018-ban az ebből adódó károk mértéke (pl. erózió) nálunk szerencsére nem volt nagy, és jégkárunk is csak egyszer keletkezett, minimális mértékben. Az esős időszak alatt a növényvédelemre nagyon kellett ügyelnünk, a szőlőinket sikerült megvédeni a lisztharmattól és a peronoszpórától.
Az idei év sajátossága volt az is, hogy a szüret a legtöbb fajtánál korábban kezdődött, és ezzel párhuzamosan a kaszálás, csonkázás egy része még be sem fejeződött. A szőlő zsendülése is előbb indult, és ugyan augusztus elején ebben némi megtorpanás volt, de a szőlők biológiai érettsége így is előretolódott. A kései érésű fajták zöme szeptemberre elérte, ill. meghaladta a 19-20 mustfokot.
“A szüret kimondottan meleg, száraz időszakban folyt. A fürtök egészségesek, a bogyók íz- és zamatanyagokban gazdagok, a termésmennyiség a korábbi évekhez képest némileg még magasabb is. Összességében 2018-ban is kiváló minőségű szőlőt szüreteltünk, jó évjáratot zártunk. A munka most a pincében folytatódik.” – Gere Attila.