Évjáratjelentés 2018

A 2017/18-as évben is jól nyomon követhető volt az a tendencia, miszerint az időjárás egyre szélsőségesebb. Az organikus szőlőművelés miatt jól vettük az akadályokat, és egészséges, zamatos szőlőt tudtunk szüretelni.

A tél a sokévi átlaghoz képest némileg enyhébb volt, a március elsejei rendkívüli fagy a mélyen fekvő területeken, és egyes korábbi érésű fajtáknál okozott károkat. A március hideg maradt, viszont ezt követően robbanásszerű felmelegedés kezdődött.  A márciusi télből az áprilisi nyárba kerültünk. A szőlő fakadása és az ezt követő többi érési fázis is jelentősen megelőzte a sokévi átlagot, szinte egy hónappal. Tavasszal a meleg, száraz időszaknak köszönhetően növényvédelmi probléma nem alakult ki, a betegségeknek az időjárás nem kedvezett. A szőlő gyorsan fejlődött, az ápolási munkák sora egymást érte.

181001 Furmint Photo Gere 277

Az idei évben Medárd szinte napra pontosan érkezett, és ebben az időszakban gyakran hullott csapadék. Az utóbbi évek jellemzője, hogy a heves záporok, zivatarok időszaka már igen korán, akár április végétől elkezdődik és egészen szeptember elejéig elhúzódik. Ennek köszönhetően a nyári csapadék mennyisége és eloszlása nagyon viszonylagos, helyi jellegű, óriási eltérésekkel. 2018-ban az ebből adódó károk mértéke (pl. erózió) nálunk szerencsére nem volt nagy, és jégkárunk is csak egyszer keletkezett, minimális mértékben. Az esős időszak alatt a növényvédelemre nagyon kellett ügyelnünk, a szőlőinket sikerült megvédeni a lisztharmattól és a peronoszpórától.

Az idei év sajátossága volt az is, hogy a szüret a legtöbb fajtánál korábban kezdődött, és ezzel párhuzamosan a kaszálás, csonkázás egy része még be sem fejeződött. A szőlő zsendülése is előbb indult, és ugyan augusztus elején ebben némi megtorpanás volt, de a szőlők biológiai érettsége így is előretolódott. A kései érésű fajták zöme szeptemberre elérte, ill. meghaladta a 19-20 mustfokot.

“A szüret kimondottan meleg, száraz időszakban folyt. A fürtök egészségesek, a bogyók íz- és zamatanyagokban gazdagok, a termésmennyiség a korábbi évekhez képest némileg még magasabb is. Összességében 2018-ban is kiváló minőségű szőlőt szüreteltünk, jó évjáratot zártunk. A munka most a pincében folytatódik.” – Gere Attila.