Szakmai visszajelzés – Online kóstoló Tamlyn Currin-nel

12 bort küldtünk Tamlyn Currin borszakértőnek, aki online, velünk közösen kóstolta a tételeket. Az ekkor született értékelésekből kiválogattunk néhányat, ami a borok iránt érdeklődők és kereskedők számára is segítség, információ, professzionális visszajelzésen alapuló tanulság lehet.

Fekete Járdovány 2021

Rózsa és málna aromával nyit ez a mély, ugyanakkor áttetsző, rubinvörös bor. Kóstolva hűvös hegyi patak, grafit, méregzöld babérlevél, balzsamecetes redukcióban marinált málna, cédrusfakéreg és egy kis tinta. A tannin szélesen és kissé megkésve indul, de a pohárban fokozatosan kinyílik, és étel mellett még simulékonyabbnak hat. Rendkívül elegáns, mégis markáns, sokrétű bor – egy olyan fajta, amely mintha magában hordozná a sangiovese rusztikus savasságát, a nebbiolo éteri fűszerességét, a kékfrankos hegyi bányákat idéző ásványosságát, a cabernet franc gyógynövényes inasságát és a pinot noir áttetszőségét. De alapvetően mégiscsak önmaga. Önálló egyéniség. Remek lenne, ha Geréék növelni tudnák ennek az érdekes fajtának a termőterületét. Talán annál is nagyobb potenciál van benne, mint amennyit megadtam.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2023-2028
17 pont

Kékfrankos 2021

Fűszeres, kompótos, szilvás pitére emlékeztető illat, amely Magyarország legdélebbi borvidékének melegségéről árulkodik. Gazdag illata mokka kávét idéz. Kóstolva kökényszilva és krémes mokka, egy csipetnyi borókával. Torokmelengető, drámai, kerekded, testes, a legbársonyosabb tanninokba burkolózó kékfrankos. Termőhelyének hű kifejeződése.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2023-2031
16,5 pont

Villányi Franc Csillagvölgy 2018

A 2018-as Ördögárok Villányi Franc mellett kóstolva feltűnő volt, hogy mennyire különbözik a két bor, pedig légvonalban a szőlők alig 800 méterre vannak egymástól, és az elkészítés módjában nincs különbség. A Csillagvölgy illata fűszeresebb, a gyümölcsök elsőre hűvösebbek, kevésbé markánsak – inkább tartózkodónak, mint félénknek mondanám. De ahogy a bor melegszik a pohárban, kiszélesedik, bővül, mélyül, mint egy felszárnyaló csellószóló a koncertteremben. Sűrűség, gazdagság és koncentráció, fekete fűszerek, füge, oolong teában áztatott mazsola. Mégsem egy nehéz bor – súlya és koncentrációja ellenére a tanninok kitűnő egyensúlyt mutatnak, csiszoltak, finoman összetartják az alkotóelemket. Lenyűgözően elegáns.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2023-2035
17,5 pont

Villányi Franc Ördögárok 2018

Az illatban sokkal több gyümölcs, mint a mellette kóstolt 2018-as Csillagvölgy Cabernet Franc-ban. Sőt, kirobbanóan gyümölcsös! Puha és áradó. Ez a bor magához ölel, és a vörös bársony rétegek mélyén édes-süteményes fűszerek bújnak meg. Ám a gyümölcs érettsége ellenére a pikáns jegyek határozzák meg a bort, ezek adnak hosszt és kiterjedést. Szárított narancshéj, aszalt szilva, mély narancsillatú savak és egy pimasz kis füstölt, szárított chipotle. Szívesen kipróbálnám lassan füstölt, kávéval bedörzsölt marhabordával! Intenzív ízvilágú ételeket kíván.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2023-2035
17 pont

Kopar 2019

Bár ebben a házasításban már a cabernet franc dominál, az első benyomás mégis a cassis, mintha cabernet sauvignon vinné a prímet. Sűrű, tömör, tintás és sötét. Drámai, füstös és parázsló, hosszú mentás-ásványos, acélos gerinccel és keménységgel, ami ifjonti dacot visz a borba. A tannin széles, izmos, harcias, de amikor a gyümölcsök előőrsét követve közelítünk feléjük, hátrébb lépnek – éppen csak annyira, hogy a folyosón biztonságosan áthaladhassunk. A lecsengés ásványos, vasreszelékkel és tintaporral. Én azt tanácsolom, hogy tegyük el ezt a bort még 10 évre, de ha mégis muszáj kinyitni, előtte legalább négy órát dekantáljuk.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2027-2039
17+ pont

Solus 2020

Nagy, sötétlila, füstös szilvák. Sós, mint egy kolbász; ragacsos fekete, mint az érett füge, amely aszfaltútra esett és ráncosra száradt. Kesernyés, kávébabos sötétség és robusztus tanninok. Van itt azonban frissesség is, az érintésnyi vadmentának köszönhetően, ami átjárja az inas tanninokat, felemelve a bort a melankolikus elmélyültségből valami kedélyesebb hangulatba. Nagyon erőteljes. A magam részéről még érlelném néhány évig, hogy eljusson a csúcsra, de ha valaki most akarja meginni, akkor előtte dekantálja néhány órát.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2026-2036
16,5++ pont

Villányi Franc 2013

Nagyon tanulságos élmény volt a 2013-as évjáratot egyszerre kóstolni a két 2018-as Villányi Franc-nal. A 2013-asban erősebb a tölgyfa-hatás (dohánylevél, tealevél, kávézacc), és inkább a borkészítés módja, mint a dűlő karaktere érződik rajta. Ugyanakkor csodálatosan mély és tiszta a gyümölcs – cseresznyebefőtt, ribizlilekvár. Bennem az a benyomás alakult ki, hogy a Gere dűlők gyümölcsének áradó gazdagságát szinte lehetetlen elnyomni, bármilyen idős is legyen a bor, bármilyen is volt a technológia. A gyümölcs végül utat talál a felszínre.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2018-2029
17 pont

Kopar 2013

Illatban és ízben is sós, pikáns, és a hordó még mindig erősen fogja. Meglepő módon kóstolva hangsúlyosabb benne a tölgyfa, mint a 2019-esben. De egy nagy adag gyümölcsöt is megőrzött, döntően, aszalt gyümölcsöket. Aszalt cseresznye és áfonya, aszalt szilva, karácsonyi fűszerek. Feltűnően életerős – szépen érik, és minimum még egy évtizednyi potenciál van benne.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2023-2028
17 pont

Solus 2013

Ezt a bort 10 év érlelés után ragyogóan tiszta, édes és friss gyümölcs aromák jellemzik. Kicsattan az egészségtől. Szinte olyan, mint a friss gránátalmalé! A tanninok puhultak, de még mindig erős szálakkal szövik át a gyümölcsöt – van benne egy kis fanyar húzás, de a gyümölcs annyira intenzív, hogy jól esik ennyi fanyarság. A réseket toroksimogató fűszerek töltik ki – édesgyökér, szerecsendió, szegfűszeg – és ízük végig kíséri a hosszú lecsengést. Fénylő szépség.

Ajánlott fogyasztási ablak: 2023-2036
17 pont

Gere borok – webshop

Szőlőmag termékek – webshop