OXIDATÍV STRESSZ – Diagnózis és terápia

Szimpózium a szabadgyök kutatás legújabb eredményeiről

Szimpózium-2015.03.07..JPG1Szimpózium-2015.03.07.

A Magyar Szabadgyökkutató Társaság 2015. március 7.-én sikeres továbbképző Szimpóziumot rendezett Gere Attila Pincészete támogatásával, a PTE Általános Orvosi Karán, OXIDATIV STRESSZ: Diagnózis és  Terápia címmel.

A téma iránti nagy érdeklődést mutatta, hogy több mint 80-an regisztráltak a szimpóziumra elsősorban gyógyszerészek, szakorvosok, szakasszisztensek és PhD hallgatók.

Az elhangzott tudományos előadások egy része rávilágított a szabadgyökök biológiai szerepére ,  az őket közömbösítő antioxidánsok működésére, szervezetünk alkalmazkodási folyamataira ,az oxidatív stressz által kiváltott válasz reakciók jó és rossz oldalára.

Előadások hangzottak el az egyes betegségek és a szabadgyökök kapcsolatáról, igy a cukorbetegség, a szívizom rendellenességek, az érelmeszesedés, az érsebészeti beavatkozások hátterében szerepet játszó agresszív szabadgyökök kimutatásáról és káros hatásuk csökkentésének módszereiről.

Ugyancsak fókuszba kerültek a vörösvértestek, melyek oxigén szállításuk miatt a szabadgyök képzésben  nagy szerepet játszanak, míg  kimutatható alaki deformitásaik  a kis erek keringését jelentősen károsíthatják.

Kiemelésre került,hogy a szervezetben kialakuló és laboratóriumi módszerekkel mérhető oxidatív stressz, mely a szabadgyökök és a védő antioxidánsok egyensúlyának aktuális állapotát, eltolódását jelzi, kedvezően befolyásolható. A terápia történhet természetes antioxidánsokkal ( áfonya, zöldségek, gyümölcsök , cékla, zeller, paradicsom stb.), amelyek közül kiemelhető a villányi Gere szőlőmag és héj őrlemény.

Mindezek hatása rendszeresen megismételt kontroll laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőrizhető.

Az egyensúly elérése a folyamatosan képződő szabadgyökök és a szervezet speciális védő rendszere között, a betegségek megelőzéséhez, a stressz állapotok csökkentéséhez és az öregedés, valamint a velejáró degeneratív betegségek  kialakulásának késleltetéséhez vezethet.