Tinta, mediterrán hangulatban

A Weninger & Gere Pincészet kínálatában 2006 óta szerepel a Tinta névre hallgató bor, ami egy igazi ritkaságot takar: az országban csak itt palackozunk fajtaborként tempranillót.

Franz Weninger a 2000-es évek elején keresett meg minket azzal az ötlettel, hogy a közös birtokon érdemes lenne tempranillót telepítenünk. Abból indult ki, hogy Magyarországon Villány környékén a legmagasabb a napsütéses órák száma, tehát egyedül itt lehet értelme a fajtával kísérletezni. 2004-ben telepítettük el az Ördögárok teraszain az első oltványokat, amihez külön engedély kellett, ugyanis ez a fajta nem engedélyezett a borvidéken – végül egy fajtakísérlet keretében sikerült elindulnunk.

Az első évek a szőlőben az ismerkedésről szóltak, hiszen nem voltak információink a művelésmódokkal kapcsolatban; nálunk a kétrügyes metszés vált be végül, így a fürtök mérete és száma is ideális.

A pincében is évek alatt tapasztaltuk ki, hogy mi áll legjobban a fajtának. Általában másodtöltésű, kisméretű hordókat használunk. A borra legjellemzőbb talán a tanningazdagság, de a tanninja szerkezetileg különbözik az általunk már jól ismert cabernet fajtákétól. Érdekes módon a palackos érlelés során ez sokat finomodik, nagyjából két év után már egészen kerek. Gyümölcsös bor, fűszeres karakterrel és fekete tónussal: fekete szeder, fekete csoki és némi fekete bors is felfedezhető az ízében.

„Bár egyelőre még mindig kuriózumnak számít a tempranillo, én nagyon örülök, hogy a fajta mellett döntöttünk. Franz és én is elégedettek vagyunk a végeredménnyel, egy igazi egyéniség, új színt hozott a termékpalettánkra” – összegezte Gere Attila a véleményét.

A borról további információkat is megtalál webshopunkban, a nevének eredetéről pedig sok érdekesség kiderül a tempranillóról szóló cikkünkből.