Gasztroötletek szőlőmagtermékekhez

A szőlőből nemcsak bor készíthető, számos más feldolgozási és felhasználási módja is ismert. A szőlőmag olaja és mikroőrleménye, valamint a zöld szőlő leve, a verjus (verzsü) egészséges és egyben finom kiegészítője lehet az otthoni konyhának.

SZŐLŐMAGOLAJ

A pincészet tökéletesen érett kék szőlőinek magjából kinyert olaj rendkívül gazdag bioaktív antioxidáns anyagokban. Magas hőtűrő képességének köszönhetően kiválóan alkalmas főzéshez. Ilyenkor érdemes figyelni az arányokra, és 2/3-ad más típusú olajhoz 1/3-ad szőlőmagolajat használni, hiszen az íze sokkal intenzívebb, mint az átlagos olajaknak.

Remekül illik bármilyen citrusos ízvilágú ételhez, de erőteljesebb íze miatt vörös húsok mellé is bátran használjuk. Salátához és egyéb zöldségek mellé keverhetjük a dresszingbe, valamint kiváló üdvözlő falatot készíthetünk vele, ha csak egyszerűen kenyér mellé kínáljuk, akár egy kis tengeri sóval.

KÉKSZŐLŐMAG-MIKROŐRLEMÉNY

100%-ban organikus szőlőskertek terméséből készült, igazán különleges termék. A szőlő magja az egyik legtöbb természetes antioxidánst tartalmazó anyag, amely a speciális mikroőrlési technikának köszönhetően értékes bioaktív összetevőket tartalmaz.

Joghurtba vagy kefirbe keverve remekül kiegészít egy egészséges reggelit. Ha kenyértésztához 3-4 evőkanállal hozzárakunk, nemcsak egy izgalmas lilás színt ad neki, de újabb ízekkel is gazdagítja a házi kenyeret. Ugyanígy használható kalácshoz vagy éppen focacciához, bármilyen péksüteményhez. Ha valami igazán különlegeset szeretnénk, akkor a csokoládébonbont kakaó helyett forgassuk szőlőmagőrleménybe!

VERJUS

A verjus-t már a középkorban is ismerték és használták, akkoriban az egyik legelterjedtebb savanyító anyag volt. A fürtválogatáskor leszedett, még zöld szőlő levét préseljük ki, majd palackozzuk. Magas sav- és alacsony cukortartalma miatt íze citrusos, ugyanakkor a zöld szőlő aromáit is érezni benne. Kevésbé markáns és savanyú, mint a citromlé vagy az ecet, ezért saláták marináláshoz, dresszingek készítéséhez, vagy akár zöldségek savanyításához is bátran használhatjuk. A hatás ugyanaz, viszont a végeredmény tekintetében kifinomultabb és elegánsabb aromákat kapunk. Izgalmas íze nagyszerűen feldobja a könnyű tejszínes mártásokat, szószokat.

A Mandula étterem séfje levesek ízesítéséhez, bab- és lencsesalátákhoz, zöldsaláta dresszingjében használja, de készít vele kocsonya mellé savanyított zöldséget is. A limonádéban verjus-vel helyettesíthetjük a citromot, és hideg szódával, esetleg friss mentalevéllel kínáljuk.

Webáruházunkban kedvére válogathat szőlőmagtermékeink közül.