Kubai hangulat – interjú Bodzsár Tamással

Szombat este a Barrio Latino, az első magyarországi timbazenekar játszik a GERE Jazz Fesztiválon. A csapat zenéjét egy szerencsés véletlen folytán fedezte fel a Grammy-díjas hangmérnök és lemezkiadó, Michael Lazarus, a zenekar első kislemeze a kaliforniai Latin Pulse Music kiadó gondozásában jelent meg 2013 őszén. A „Con Clave Y Tambó” című daluk rövid idő alatt bejárta az egész világot, Perutól Japánig több mint 50 országban ismerték meg így a zenekart. Bodzsár Tamással, az együttes trombitás-zeneszerzőjével készítettünk interjút.

Honnan jött a latin zene iránti szeretete?

Tizenhat éves voltam, amikor először a kezembe kerültek Michel Camilo és Arturo Sandoval lemezei, amik – bár akkoriban még kizárólag klasszikus zenével foglalkoztam – rögtön magukkal ragadtak. Aztán valamikor 2005-ben alakult a Barrio Latino zenekar elődje, amivel eleinte csak instrumentális latin-jazz zenéket játszottunk, rengeteg improvizációval. Leginkább ez a két dolog volt az, ami elindított ezen az úton.

Hogyan jellemezné azt a zenei stílust, amit a Barrio Latino játszik?

A kubai zenéről sokaknak még mindig a Buena Vista Social Club jut eszébe, pedig az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen ment keresztül. Ötvöződött például észak-amerikai stílusokkal, és ennek lett az eredménye a timba, amibe a saját dalaink is tartoznak. A timba a hagyományos salsa zenét ötvözi a funk, a pop és a jazz elemeivel, és bár populáris műfajnak számít, az elsajátítása elég nagy kihívást jelent még képzett zenészeknek is, mivel sokkal összetettebb és egyedibb a hangszerelése, mint a hagyományos salsának. Egy könnyebben befogadható stílust jelent, hiszen végső soron a timba mégiscsak tánczene.

Mit jelent önnek, hogy fellép az idei GERE Jazz Fesztiválon?

Első alkalommal fogunk részt venni a GERE Jazz Fesztiválon. Megtiszteltetés, hogy egy ilyen nívós rendezvény részesei lehetünk, jó látni a hasonló kezdeményezéseket itthon. Tavaly nyáron jártam először Villányban, és bár akkor csak egy rövid ideig voltam ott, de biztosan visszatérünk még a fesztiválon kívül is.

Van-e kötődése a borhoz?

A családomban van borász végzettségű ember, így szívesen beszélgetek a borról, ha úgy adódik. Tavaly több borfesztiválon is fellépett a zenekar, ahol például Balaton környéki és mátrai borokat kóstolhattunk meg. A kedvenc boros élményeim is a hasonló fesztiválokhoz kapcsolódnak, ahol a borozást és a koncertezést össze tudjuk kapcsolni. A zenekarnak egy ilyen fesztivál nem csak munka, hanem egyben élmény is.

Milyen borokat kedvel?

Általában a száraz vörösborokat kedvelem, azon belül viszont még keresem az „igazit”, bár most van egy favorit: a syrah szőlőfajtából készült borok nagy kedvenceim, a Gere-borok közül is ez van most első helyen nálam. Ezt az ismerőseim is tudják, úgyhogy nemrég pont egy ilyen palackot kaptam ajándékba.

A GERE Jazz Fesztivál híreit itt követhetik.

Jegyvásárlás