A bossa nova varázsa – Pátkai Rozina

A Pátkai Rozina Quintet szombaton színesíti bossa nova stílusú koncertjével a GERE Jazz Fesztivál latindzsessz-programját. Rozina két kislánya megszületése után, már két diplomával a zsebében döntötte el, hogy énekesnő lesz. Jelentkezett a konzervatóriumba, tanult és tanított, közben elsajátította a portugál nyelvet is, majd úgy döntött, hogy egy évre kiköltözik Spanyolországba. Az olasz felmenőkkel is rendelkező énekesnő számos nemzetközi verseny, többek között az amerikai Independent Music Awards háromszoros díjazottja.

Honnan jött a latin zene iránti szeretete?

Kamaszlányként Londonba küldtek a szüleim nyelvet tanulni. Ekkoriban a fényképezőgépemmel jártam az utcákat, a fotózás volt a hobbim. London híres bolhapiacára, a Portobello Roadra is fényképeket készíteni mentem, azonban megláttam, hogy 3 kazettát lehet 1 fontért vásárolni, és emellett nem tudtam csak úgy elsétálni. A legszínesebb sorozatra, egy brazil bossa nova válogatásra esett a választásom. A következő héten már újabb bossa nova kazettákért álltam sorba a Portobello Roadon, és a műfaj örök szerelmese lettem.

Hogyan jellemezné azt a zenei stílust, amit játszanak?

Sokáig főként bossa nova feldolgozásokat játszottunk, de ma már a saját dalaink is bekerültek a repertoárba, amelyek nemcsak a latin dzsessz műfajában állják meg a helyüket, hanem sokféle zenei világ keveredik bennük, miközben maradt a bossa nova, és vele a portugál nyelv.

Mit jelent önnek, hogy fellép az idei GERE Jazz Fesztiválon?

A GERE Jazz Fesztivál mindig a nyár egyik legrangosabb rendezvénye volt, így örülök, hogy idén mi is részt vehetünk rajta, pláne ennek a különleges, latin programsorozatnak keretében.

Van-e kötődése a borhoz?

Édesapámnak Tihanyban volt szőlője, így minden „szőlőévet” hálózással, kötözéssel kezdtünk és szürettel zártunk. A legnagyobb szórakozást mindig is a szőlőtaposás jelentette számomra a szüreten. Fehérborból a könnyebb, gyümölcsösebb vagy habzóbort szeretem, vörösborból pedig a testesebbek a kedvenceim. Ha a Gere-borokra gondolok, közülük például a syrah-t és a cabernet sauvignont választanám.

Jegyvásárlás

GERE Jazz Fesztivál hírek