Nyár van, fröccsözzünk!

Biztosan nem a fröccs az első dolog, ami Villányról valakinek az eszébe jut, de a nyár az itt is nyár és a meleg itt is meleg. Ilyenkor pedig nekünk is jól esik egy pohár jéghideg fröccs, hol az olaszrizlingünkből, hol a rozénkból.

A legenda szerint 1842-ben Fáy András vendégül látta fóti pincéjében Vörösmarty Mihályt és néhány barátját, köztük Jedlik Ányost, aki a szódavíz nagyipari alkalmazásának volt a feltalálója. Jedlik a világ első szódásüvegét vitte magával Fáyhoz és itt készítette el először a szódával higított bort, amit akkor ő németesen spriccernek nevezett. Vörösmartynak azonban nem tetszett ez a szó és kitalálta helyette a fröccsöt.

Azóta rengeteg féle fröccs készült már, attól függően, hogy milyen a bor és a szóda aránya. A klasszikus Kisfröccs, Nagyfröccstől kezdve, a szódát épphogy csak látott Permetig, és természetesen alkoholmentes változatai is léteznek. Nálunk, a pincészetnél a legkedveltebb  az olaszrizlingből készült fröccs, de a rozé is hasonlóan népszerű.

A leggyakoribb fröccs típusok:

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szóda
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
Háziúr: 4 dl bor + 1 dl szóda
Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda

Híres emberekről és eseményekről is neveztek már el fröccsöt, mint például Krúdy Gyuláról a 9 dl bor + 1 dl szóda arányút, a Magyar – angol természetesen 6 dl bor + 3 dl szóda, míg az Ujháziba szóda helyett kovászos uborka leve kerül. Alkoholmentes pedig lehet bármilyen szörp, különböző arányban szódával felöntve, sok jéggel, ami kiváló frissítő a kánikulában.

Olaszrizling webáruház

Rosé webáruház