Saját stílust alkotott – Váczi Eszter

A Gere Jazz Fesztivál pénteki napjának második fellépője a hazai jazz egyik csillaga, a popzenében is minőségit alkotó Váczi Eszter és zenekara lesz. A nemcsak hangzásában, de megjelenésében is stílusos kvartett dalaiban a zene mellett a szöveg is fontos szerepet kap. Az énekesnő saját költeményei mély érzelmeket hoznak a felszínre, melyeket fanyar, néhol melankolikus, de minden esetben szerethető humor tesz könnyen befogadhatóvá.

Honnan jött a zene iránti szeretete?

Bár zenei általános iskolába jártam, így a zene és az éneklés is napi szinten része volt az életemnek, de ennek ellenére igazán csak később, a gimnáziumi évek alatt érlelődött meg bennem, hogy zenei pályára menjek.

Sokat köszönhetek unokabátyámnak, Váczi Dánielnek, aki kortárs jazz zeneszerző és szaxofonos, mivel a középiskolás éveim alatt ő szerettette meg velem a jazz zenét, és általa juthattam el 16-17 éves kislányként olyan jazzkoncertekre, ahová a szüleim egyedül nem engedtek volna el. Azokban az időkben vált egyértelművé számomra a jazz zene iránti vonzalmam és ez vitt egyenesen a Liszt Ferenc Zeneművészeti (akkor még) Főiskola jazz-ének szakára.

Hogyan jellemezné azt a zenei stílust, amit játszanak?

Röviden megfogalmazva, a stílusunk: Váczi Eszter és a Quartet. Szeretném hinni, hogy ezt nem kell valamihez hasonlítani vagy magyarázni. Öt, régóta együtt muzsikáló és összeszokott ember különálló zenei világának kohéziója ez, amely egyszerre akar nevettetni és megríkatni, művészi értéket és szórakozást kínálni a hallgatóinak. Jazz gyökerekkel rendelkező, de annál sokkal populárisabb és a magyar szövegeket előtérbe helyező zenekar vagyunk, és remélem nem nagyon hasonlítunk másokhoz.

Mit jelent önnek, hogy fellép az idei GERE Jazz Fesztiválon?

Egyike voltunk az első fellépőknek, amikor ez a fesztivál napvilágot látott! Már akkor is kifinomult eleganciája, az ételek – és hadd ne kelljen kiemelnem – a borok színvonala és ideális számú közönsége nagyon kellemes emlékeket hagyott bennem, bennünk. Megtisztelő számomra, hogy visszatérő fellépőként adhatunk koncertet ismét.

Van-e kötődése a borhoz?

Hogyne volna, őszintén szólva rajongok a jó borokért. Mivel most a Gere Jazz Fesztiválról van szó, nyugodt szívvel állíthatom, hogy legutóbbi fellépésünk alkalmával pazar vendéglátásban részesültünk, és természetesen ennek tekintélyes részét képezték a kitűnő borok. Én személy szerint a testesebb vörösborok híve vagyok, főleg a cabernet sauvignon-t szeretem, de meleg nyári estéken igazán jól esik egy finom rozé is. A kedvenc Gere Attila borom egy klasszikus: a Kopar.

 

A Gere Jazz Fesztivál honlapja

Jegyvásárlás