A zenével nőtt fel – Sena

Pénteken a méltán népszerű Irie Maffia frontembere, a ghánai–magyar rapdíva, Sena dalaira táncolhatnak a vendégek, aki ezen az estén saját formációjával lép színpadra. Kísérői a hazai jazz- és popszcéna ismert egyéniségei, élükön a Hammond orgona nagykövetével, Premecz Mátyással. A Shakespeare-szonett feldolgozásaival is nagy sikert arató Sena ezzel a felállással hozza igazán önmagát, megmutatva egyéniségét és azt az őserőt, amely leginkább sajátja.

Honnan jött a zene iránti szeretete?

Zeneszerető családban nőttem fel, a szüleim és testvéreim is nagy zeneimádók. Nálunk mindig szólt valahonnan a zene, és ez egész Ghánára is igaz. Egy olyan hely a világban, ahol mindenhonnan ez árad. Az utcán, az otthonokban, az iskolákban, a templomokban, egyszerűen mindenhonnan. Születésem óta ezt szívtam magamba.

Magyarországra költözésem után sok időm volt zenét hallgatni és írni is. A naplóm bejegyzései szép lassan egyre inkább dalszövegekké alakultak. Innen indult el a gondolat, hogy talán ezzel kellene foglalkoznom.

Hogyan jellemezné azt a zenei stílust, amit játszanak?

Nehéz ezt pontosan megfogalmazni, mert nagyon sok zenei stílust ötvözök: hiphop, soul, jazz, funk, rap, rock, blues, rnb, afrobeat, reggae, dancehall, electro, pop. Mindent összegyúrok és ez a kavalkád, ami végül lesz belőle, ez jellemző rám.

Mit jelent önnek, hogy fellép az idei GERE Jazz Fesztiválon?

Csodálatos borok, gyönyörű vidék. Kifinomult ízlés és kedves emberek. A nyár illata és zene. Ezek jutnak eszembe először.

Van-e kötődése a borhoz?

Nem mondanám, hogy nagy szakértő vagyok, de értékelem a jó borokat. Családi és baráti összejöveteleken központi dolog. Szerintem jó társaságba, jó bor kell. Én leginkább a kicsit könnyedebb, gyümölcsösebb vöröset kedvelem, mint a Fruska, vagy mint a Gere Andrea Finesse, valamint a gyöngyöző borokat, mint például a Frici. És persze mondanom se kell, hogy nincs nyár fröccs nélkül!

A Gere Jazz Fesztivál honlapja

Jegyvásárlás