Nyári frissítők Gere borokból

A nyári hónapok alatt bizony jól esnek a hideg, frissítő italok. Ugyan Villány elsősorban komolyabb vörösborairól ismert, a melegben sem kell lemondanunk a borvidék borairól.

Nemrég Párizsban jártunk, és ott kóstoltuk meg ezt a különlegességet, ami rögtön a kedvencünk lett. Elhatároztuk, hogy itthon is kipróbáljuk, hiszen a Campari Spritz elkészítéséhez nélkülözhetetlen egyik alapanyag, a Fehér Frici habzó máris rendelkezésünkre állt. Ennek a jeges, hűsítő koktélnak a receptje egyszerű és nem is kell hozzá sok dolog. A pohárba jégkockát teszünk, majd beletöltünk három rész fehér habzóbort, 2 rész Camparit és 1 rész szódát, a végén pedig narancskarikával díszítjük. A kis kesernyésség remekül frissít a nyári hőségben, nem beszélve arról, hogy az ital csodás, élénk színe szemet gyönyörködtető.

Természetesen az egyszerű, de nagyszerű fröccsről se feledkezzünk meg, ami minden nyár elengedhetetlen része. Van akinek a fehér, és van akinek a rozé fröccs a kedvence. Mind az élénk, citrusos-almás ízvilágú Olaszrizling, mind a pirosbogyós gyümölcsös Rozé tökéletes választás a hőségben.

A leggyakoribb fröccs típusok:

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szóda
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szóda
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
Sport fröccs: 1 dl bor + 4 dl szóda

Vannak, akik nyáron sem szeretnek lemondani a vörösborokról, nekik ajánljuk a könnyebb, gyümölcsös Portugiesert. Az alacsony alkohollal, feszesebb savakkal bíró bor jobban passzol a meleg hónapokhoz, noha egy-egy pohár komolyabb vörös is jól tud esni az enyhe nyári estéken. A Portugiesert érdemes kicsit jobban behűteni ilyenkor, hiszen gyorsabban felmelegszik, és veszíthet abból az üdeségből, amiért szívesen isszuk.