A Villányi Franc

Villány a már régóta meglévő eredetvédelmi rendszerét 2014-ben dolgozta át, és alkotta meg az új borvidéki márkát, azóta dolgozunk együtt a Villányi Franc sikeréért. Szakértők és borkedvelők egyaránt elismerik és szeretik a borokat, amit az is jól jelez, hogy a novemberi Franc&Franc rendezvényre évről évre egyre többen jönnek.

A szabályzat szerint a premium és super premium kategóriába tartozó borok cabernet franc-ból készülnek. A super premium tekintetében még szigorúbbak a feltételek a terméskorlátozásnál és a kóstolásnál, és minimum egyéves fahordós érlelésük kötelező. Az eredetvédelmet csak a borvidék szabályzatában előírt követelményeknek megfelelő és a Borvidéki Borbíráló Bizottság által engedélyezett borok kaphatják meg, így biztosítva a folyamatos, magas minőséget.

Nálunk a 2015-ös évjáratú Weninger&Gere Villányi Franc jelenleg az aktuális tétel. Egy kifejezetten szép évjárat volt, már amikor összeállítottuk a hordós tételeket, a top borokat, akkor látszott, hogy nagy komplexitás van ezekben a nem túl nehéz, nem túl koncentrált borokban. A gyümölcsösségre helyeztük a hangsúlyt, az évjárat stílusához igazodva inkább a visszafogott hordóhasználat mellet döntöttünk. 2015-ből már két dűlőszelektált Villányi Franc-unk lesz, eltérő karakterekkel. A Weninger&Gere tétel a Csillagvölgy-dűlőből származik, amelynek a mikroklímája élénkebb, így vibrálóbb, könnyedebb stílust ad, míg a még pincében pihenő Gere Attila Villányi Franc-t az Ördögárok-dűlő melegebb területeiről szüreteltük, ahonnan kerekebb, simább, koncentráltabb bort kapunk. Mindkettő hosszú érlelési potenciállal bír, és ugyanúgy készült, 80% új kis fahordóban, 20% pedig másodtöltésű, 300 literes zempléni tölgyben, 16 hónapig érlelődtek.

Szerencsére a piaci visszajelzések jók a Villányi Franc-nal kapcsolatban, hiszen azt tapasztaljuk, hogy megnőtt a kereslet iránta belföldön és külföldön egyaránt, valamint egyre több pincészet csatlakozik és készít Villányi Franc-t. A borvidéki kommunikáció már negyedik éve tart sikeresen, a fogyasztók szeretik, hiszen biztosak lehetnek abban, hogy az eredetvédelem és a vakkóstolás után magas minőségű, kiváló borok kerülnek a polcokra.

Idén is megrendezzük a Franc&Franc konferenciát és kóstolónapot, november 24-25-én. A mostani rendezvény vezértémája a Magyar borpiac és a cabernet franc. A pénteki, szakmai előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában lehet kóstolni ritkaságszámba menő hazai borsorokat, villányi, valamint tovább magyar borvidékekről válogatott cabernet franc-okat. A nagyközönség a szombati kóstolónap színes programjain, a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg a legújabb és már piacon levő Villányi Franc-okkal. A hazai borok mellett más európai borvidékekről is érkeznek vendégpincészetek, az öt kóstolóhelyszínen legalább 40 villányi és külföldi pincészet boraival ismerkedhetnek meg a résztvevők.