Solus az ünnepekre

Az ünnepek bora a Solus, és minden nap ünnep, amikor egy palackkal kinyitunk belőle. A pincészetünk egyik top tétele tökéletes választás a karácsonyi ünnepekre, hiszen egyaránt tudjuk az ételek mellé párosítani, a vendégekkel együtt elfogyasztani egy-egy pohárral, vagy ajándékba venni.

Nemrég került forgalomba a 2012-es évjáratú Solus. Dűlőszelektált, limitált tétel, ami a Kopár-dűlőről szüretelt merlot-ból készül, méghozzá arról a területről, ahol eltérőek a mikroklimatikus viszonyok és a talaj sokkal vékonyabb és kövesebb, a Kopár többi részéhez képest.

Nagyon szeretjük az toszkán Ornellaia pincészetet, az ő boraik inspirálták a Solus stílusát. Szerettünk volna egy hasonló top bort készíteni, de természetesen villányi arculattal, hiszen a terroir teszi egyedivé a borainkat. A bor neve is egyedit jelent latinul, azonban a sol, a nap is benne van, hiszen Magyarország legdélebbi dűlőjéből szüreteljük. Mikor nevet kerestünk az első palackoknak még 2000-ben, egy fiatal házaspár volt a vendégünk, akik megkóstolták és pár hét múlva írtak, hogy megtalálták neki a tökéletes nevet, a Solust.

Mivel nem készül minden évben, így a mostani a tizedik, jubileumi évjárata a bornak. Gazdag gyümölcsösség és édesfűszeres aromák jellemzik, kerek bor, édes tónusú lecsengéssel. A finoman pörkölt fa aromája kóstoláskor szépen belesimul a szilvás-meggyes aromákba. Egyedi, top tétel, amely tökéletes ajándék is, hiszen több évre is el tudják tenni a gyűjtők, az ünnepi asztalnál pedig a vörös – és vadhúsból készült ételek mellé ajánljuk.