Szőlőmag: a természet ajándéka

Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írt először a szőlőmag kedvező hatásáról, arról, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst. Pincészetünk már 2010 óta foglalkozik a bortermelés mellett a szőlőmag és -héj feldolgozásával. Ez a folyamat ma már teljes egészében a pincészet saját üzemében, saját, bio művelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával zajlik.

A szőlőmagból egyrészt szőlőmag olaj, másrészt pedig szőlőmag őrlemény készül. Az összegyűjtött magból először kipréseljük az olajat, majd ezután megőröljük. Mivel a szőlőmag egészben vagy csak szimplán szétrágva nem tudja kifejteni jótékony hatását, ezért mindenképpen szükséges a porítása, hogy a benne rejlő hatóanyagok a felszínre kerüljenek.

A Pécsi Tudományegyetem egy kutatást végzett a Gere szőlőmag- és héj őrleményre. A C- vagy E-vitamin antioxidáns tulajdonságát többszörösen felülmúló szőlőmag és szőlőhéj kivonat szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált közismertté, de egyéb, sokféle jótékony hatása révén az egészség megőrzésében is szerepet játszik.

A szőlőmag egyaránt tartalmaz vízben és zsírban oldódó komponenseket, a szőlőmag kivonata áthatol a sejthártyán, s így fejti ki antioxidáns hatását az egész szervezetben.  Egyike azon anyagoknak, amelyek még a vér-agy gáton is képesek átjutni, így megvédik az agysejteket a szabad gyökök roncsoló hatásától. Csökkentheti a szívinfarktus és a szélütést veszélyét, erősíti a hajszálereket, fokozza a véráramlást, enyhítheti a cukorbetegség szövődményeként kialakult idegkárosodás tüneteit, a végtagokban érezhető zsibbadó, bizsergő érzést.

A vizsgálatok során bizonyítást nyert, hogy a Gere féle szőlőmag- és szőlőhéj őrlemény rendelkezik azokkal az antioxidáns vegyületekkel (quercetin, malvidin, rutin, rezveratrol), amelyek a szőlő legjelentősebb antioxidánsai. Az állatkísérletek egyértelműen alátámasztották a gyulladásos folyamatok, így a daganatok kialakulásában betöltött gátló hatását és a szív oxigén hiányos károsodásának kivédésében betöltött jótékony hatását. Mindezek alapján a kivonat az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében javasolható rendszeres fogyasztásra. A szőlőmag őrlemény fogyasztása semmiféle mellékhatást nem okoz.

A mag további, jótékony alkotóelemei közé tartozik a boron, bioflavin, P-vitamin, a kálium, nátrium, kalcium, magnézium, illetve bizonyos nyomelemek, mint a vas, réz, molibdén, mangán stb., amik a polifenolokkal együtt védik idegrendszerünket.

Ha érdekelnek a szőlőmag termékek, kattints ide!