Gasztro sztárvendégek a Gere Jazz Fesztiválon

Az idei olasz tematika jegyében a Gere Jazz Fesztiválra gasztro vendégeket is hívott a Gere család egyenesen Olaszországból. Friuli Venezia Giulia régióból a Michelin csillagos La Subida étterem készül ízelítővel sajtokból és olívolajokból, míg a Bagatto család a híres San Daniele sonkáit hozza el a fesztivál vendégei részére.

La Subida

A La Subida-t 1960-ban alapította Josko Sirk és felesége Loredana. A hely Friuli Venezia Giulia régió és Szlovénia határán található, ahol mesés gasztronómia, varázslatos „vintage chic” hangulat, kiváló alapanyagok és igazi családias olasz vendéglátás várja a betérőket. A Sirk család ma is a La Subida birtokon lakik, ahol a Michelin csillagos étterem mellett egy kis családi Osteria is működik. Számos egyedi eljárással készülő és limitált mennyiségben elérhető alapanyaggal kedveskednek a vendégeknek. Ilyenek az ásványos talajban, szalma között és vászonba csomagolt sajtjaik, melyek elásva pihennek és érlelődnek a térség kisebb hegyi barlangjaiban, valamint a mesés sonkák és a Josko Sirk saját receptje alapján készült minőségi szőlőecet (Aceto).

A Sirk család teljes létszámban részt vesz a családi vállalkozásban, csakúgy az idősebb, mint a fiatal generáció tagjai. Együtt irányítják az étterem és a szálláshely tevékenységét, vezetik a konyhát és a birtokot, a fiatalabb generáció pedig már saját bort is készít. Tapasztalataikat folyamatosan gyűjtik a hiszen a munka mellett mindig szívesen utaznak és fedezik fel a világot. Úgy tartják, hogy a hagyományokat megőrizni és azt továbbvinni is csak úgy lehet, ha nyitottak az újra. Számukra a legfontosabb, hogy olyan igaz, tiszta és autentikus élményt adjanak a hozzájuk betérő vendégeknek, amely által mindenki ténylegesen a Sirk család vendégének érezheti magát. Ahol a tűz körül kézzel faragott fa székek vannak, ahol a polenta igazi tradicionális módon készül, a vidék tiszta ízei kerülnek az asztalra, akár Michelin csillagos köntösben, és ahol a modern és letisztult berendezésű házak teraszán a környék legjobb borait is megkóstolhatják a vendégek.

A Bagatto család

A Bagatto család prosciutto készítési technikája semmit sem változott az elmúlt fél évszázad alatt, azóta is ugyanazzal a minőséggel és odafigyeléssel készítik a sonkát San Daniele dombjai között. Rendkívül gondosan válogatott, csak és kizárólag olasz sertés alapanyagból készülnek, és mindösszesen három összetevő vesz részt a sonka különleges érlelésében, ez a só, az idő és San Daniele vidékének klímája. Semmilyen tartósítószer, és hozzáadott egyéb anyag nem kerül bele, csupán a türelem és a sok év tapasztalata az, mely ezt a remek minőségű prosciutto-t „megalkotja”.

San Daniele Friuli Venezia Giulia régió Észak Keleti térségében, a hegyek tövében, a Friuli dombok mesés vidékén található kisváros, az osztrák és a szlovén határhoz is közel. Elhelyezkedése különleges, 252 m magasan található, pontosan olyan magasságban, ahol a Carniai Alpok hegyeinek hideg szellője, az Adria felől érkező sós és meleg levegővel találkozik, ez által egy különleges mikroklímát teremtve, a prosciutto érlelési folyamataihoz.

A San Daniele prosciutto egy „száraz” eljárással készülő prosciutto, amely 1996-ban került PDO védjegy alá (Protected Designation of Origin), de már 1970-től védettnek számított. Mint minden más ilyen és hasonló védjeggyel ellátott termék, fontos, hogy a hozzárendelt területen készüljön, a rá vonatkozó speciális és folyamatosan ellenőrzött szabályok szerint. Ahhoz, hogy valaki ezzel a védjeggyel rendelkezhessen és láthassa el termékét, a sonkának San Daniele városán belül kell készülnie. A Bagatto család a térség egyik legrégebbi, és legismertebb családi manufaktúrája. Számukra a minőség a tradíciókban és a teljes kézi munkálatokkal történő felügyeletben rejlik.