A legtáncosabb jazz létrehozója – Nicola Conte

A szombat este olasz sztárfellépője Nicola Conte lesz, a legjazzesebb tánczene és a legtáncosabb jazz létrehozója, akinek hamarosan megjelenő új lemezéről is hallhatnak dalokat a fesztivál résztvevői. Az olasz gitáros a nu-jazz stílus meghatározó alakja, aki zenészként, producerként és DJ-ként egyaránt tevékenykedik.

Szülővárosában, a dél-olaszországi Bariban alapította meg a Fez kollektívát, ami az egyik legmodernebb, nemzetközileg is elismert művészcsoport volt, majd elkezdett dolgozni az első, debütáló albumán, ami Bossa Per Due címmel 2001-ben jelent meg, és rögtön világsiker lett.

Honnan jött a zene iránti szeretete?

Már egészen kisgyerekként is szerettem a rádióban zenét hallgatni, akkoriban úgy éreztem, hogy ez egy teljesen új világot nyit meg előttem. A szüleim azt látták, hogy állandóan a rádió mellett ülök, teljesen elvarázsolva, így apámtól kaptam egy magnós rádiót, majd valamivel később egy gitárt… innen egyenes út vezetett ahhoz, hogy zenész legyek. Ebben egyébként nemcsak zenészek, hanem költők, írók és filozófusok is inspiráltak, a pályám elejétől kezdve.

A zenei kifejezésmódom is változott ennyi idő alatt, de a mai stílusomat leginkább a Kozmikus Spirituális Afro Jazz & Soullal lehetne leírni.

Mit jelent önnek, hogy fellép az idei Gere Jazz Fesztiválon?

Még soha nem jártam Villányban és izgatottan várom a találkozást a Gere Jazz Fesztivál közönségével. A koncertünk programja is különleges lesz, a legújabb lemezemről fogunk játszani, amelynek Let Your Light Shine On a címe, és a legendás MPS kiadó gondozásában jelent meg. A Gere Jazz Fesztiválon adott koncertünk a lemezbemutató turnénk egyik első állomása lesz.

Idén ráadásul olasz tematikájú lesz a fesztivál…

Olaszországban én a legjobban a természeti táj szépségét, a történelmi és a kulturális örökséget szeretem. Délen, a tenger mellett élni, a napsütés, a színek… és természetesen az ételek és az italok. De mindez nem emlék számomra, hanem a mindennapi életem.

És hogy áll a borokkal?

A bor az életem szerves része, amikor beköszönt az alkonyat, az számomra a csillagos égbolt és egy pohár bor ígéretét jelenti. Mivel nem eszem húst, ezért inkább a fehéreket kedvelem, főként a ribolla giallát, a pinot grigiót és a sauvignon blanc-t. Újabban a rozéra is rákaptam, főleg az észak-keletiekre és saját régióm, Apulia rozéira. A Gere borokat még nem ismerem, de a fesztivál erre is tökéletes alkalom lesz, hogy ezt bepótoljam.