A Kopár-dűlő

A Kopár a Villányi borvidék egyik legkiemelkedőbb dűlőjeként ismert terület, amely Villány és Nagyharsány között, a Szársomlyó-hegy déli részén terül el. Magyarország egyik legdélebbi szőlőültetvénye, ahonnan a Gere Attila Pincészet csúcsboraihoz szüreteljük a fürtöket. 

Régebben sok fehérszőlő termett itt, főleg olaszrizling, aztán a rendszerváltás után, a minőségi termelés kezdetekor már kék szőlőt telepített mindenki igazodva a termőhely adottságaihoz. Mi 1995-ben ültettünk merlot és cabernet franc tőkéket, majd később két hektárnyi cabernet sauvignon is került ide az összesen 17 hektárunkra, némi medoc noir mellett.

A Szársomlyó-hegy felső kétharmad része szemmel láthatóan kopár rész, ahol már a mészkő alapkőzet is kilátszik, innen kapta a nevét a dűlő. A hegy lábától felfelé haladva a termőtalaj egyre vékonyodik, a tengerszint feletti magasság mellett a dőlésszög is változik: a hegy alja lankásabb, felfelé haladva meredekebb. A szőlőtőkék kisebb, de ásványi anyagokban gazdagabb, koncentráltabb fürtöket nevelnek.

A növényzet hiánya miatt könnyebben felmelegszik a talaj és este sem hűl le, visszasugározza a meleget, így nincsenek nagy hőingadozások nappal és éjszaka között, gyorsabban fejlődik a szőlő. A déli fekvésnek köszönhetően a napsütéses órák száma Magyarországon belül a Kopáron a legmagasabb. A meredeksége, és a nap beesési szöge miatt akár egy hónap differencia is lehet az itteni és a máshol található szőlők érési ideje között.

A Kopár Nagyharsány felé eső nyugati része megkülönböztető nevet is kapott. Ezt a hegyoldalt sokan Szarkás-dűlő néven emlegetik a mai napig. A Gere Attila Pincészet csúcsborainak legszebb alapanyagát termesztjük ezen a területen, például a Solusét. Ez a dűlő hordozza leginkább azt a mediterrán jelleget, ami a borok érett karakterében is megmutatkozik. Ilyen helyről és talajról szüretelt szőlőből nem is lehet más, csak nagy bor.