Franc & Franc Villányban

A Villányi borvidék negyedik alkalommal szervez kétnapos rendezvénysorozatot novemberben, melynek fő témája a cabernet franc. Villányban évről-évre kiemelkedő minőségű szőlőből készülnek a Villányi Franc néven forgalmazott prémium vörösborok, nem véletlen, hogy ennek a fajtának szentelnek egy konferenciát és egy kóstolónapot is. Az idei Franc&Franc rendezvény vendége az Újvilág, azaz a villányi borok mellett kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat is lehet kóstolni.

„Villány welcomes the New World”

A Villányi borvidék 2018. november 23-án, pénteken 9.30 órától rendezi meg a IV. FRANC&FRANC Fórumot. A cabernet franc fajtára fókuszáló szakmai tanácskozáson az előadások mellett neves szakértők tolmácsolásában kóstolhatjuk meg a classicus, premium és az idei évben először super premium kategóriában elérhető villányi borokat. A meghívott újvilági régiókból származó borokat kaliforniai és chilei borászok, valamint egy brit Master of Wine mutatja be.

A villányi borok kiválasztását minden évben egy szakmai zsűri végzi. Az idei évben 3 classicus, 6 premium és 3 super premium bort javasoltak bemutatásra a szakmai fórumon:

classicus
Bakonyi Péter Makár Villányi Cabernet Franc 2016
Lelovits Tamás Pincészete Villányi Cabernet Franc 2016
Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2015

premium
Domaine Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015
Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015
Stier Pincészet Villányi Franc 2015
Ruppert Borház Villányi Franc 2013
Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2012
Polgár Pincészet Cabernet Franc Kopár Szelekció 2012

super premium
Gere Attila Pincészete Ördögárok-dűlő Villányi Franc 2015
Koch Csaba VinArt Pince Villányi Franc 2015
Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2015

A délelőtti szekcióban a villányi borok kóstolása mellett két előadást hallgathatnak meg: A helyi ÉRTÉK! – Egy „villányi Villányi” – a térség gasztronómiai különlegességei, és Mikrovinifikációs kísérletek: Erjesztési technológiák és cabernet franc.

Délután az Újvilágra helyeződik át a hangsúly, a cabernet franc a nagyvilágban betöltött szerepére világítanak rá 3 előadással és kóstolóval: A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából (Lori & Michael Budd, tulajdonos-borász, Dracaena Wines – Kalifornia), Chile, a sokszínűség kincsesládája – a Cabernet Franc három meglepő arca. (Ximena Pacheco főborász, Pulso Wines – Chile) és Cabernet franc-ok Dél-Afrikából (Peter McCombie MW).

Franc&Franc Kóstolónap

2018. november 24-én, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhetnek meg a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapra szánt hazai borok mellett más európai és újvilági borvidékekről érkeznek vendégpincészetek. A pincészetek (Günzer Tamás Pincészete, Csányi Pincészet, Gere Attila Pincészete, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Sauska Pincészet) közötti közlekedést buszokkal biztosítják.

Jegyvásárlás csak elővételben lehetséges november 22-ig ezen a linken.