Koroknai Klára – A Frici Spritz megálmodója

A nyári Gere Jazz eseményén a koncertek mellett valószínűleg az újonnan bemutatkozó FriciSpritz lesz a vendégek kedvence. A Gere Attila Pincészet kertjébe érkezők ezekkel a friss és gyümölcsös italokkal a poharukban élvezhetik a villányi garden party hangulatát.  

Nemrég új arculatot kaptak a Fricik, és ehhez a megújuláshoz kapcsolódik a FriciSpritz ötlete is. A Gere család Koroknai Klárához fordult, ő segített kitalálni több friss, akár otthon is könnyen elkészíthető italt, tele zamatos gyümölcsökkel és illatos zöldfűszerekkel.

Mondana pár szót a szakmai hátteréről?

Viszonylag korán elkezdett érdekelni a koktélkészítés, az iskola elvégzése, majd a szakmai gyakorlat után kipróbáltam magam külföldön. A londoni és new yorki tapasztalatszerzés után itthon szaktanácsadással foglalkozom nagy italmárkák részére. Szerencsésnek tartom magam, hiszen azzal keresem a kenyerem, ami egyben a hobbim is.

Mit gondol a Friciről, mint koktél alapról? 

A Frici egy könnyű, bohém, fesztelen, csábító világot tár elém. Kifejezetten könnyű volt Spritzeket készíteni vele, hiszen tökéletesen kihozza az adott gyümölcsből vagy fűszernövényből azt az ízt, amit szerettünk volna, egyben karakteres is, nem lehet csak úgy bármihez hozzáadni.

Milyen alapanyagokkal párosítható jól?

Zamatos gyümölcsökkel, friss, illatos fűszernövényekkel. Az epres mellett van körtés-zsályás, málnás-bazsalikomos, uborkás-bodzás, kiwis-mentás, és az olaszországi Veneto tartományból származó Airone Rosso Aperitivo likőrös recept is, amit naranccsal és bazsalikommal bolondítunk meg. Még sok mindennel ki lehet próbálni, reméljük, hogy kapunk a fogyasztóktól is ötleteket.

Milyen volt a Gere családdal a közös munka? 

Könnyed és laza, ami nem is csoda, hiszen már az első találkozásnál két karton Fricivel állítottak be. Nekik is mondtam, hogy nem vagyok az az előre tervező típus, inkább spontán, menet közben állítom össze az ízeket. Érdekes kihívás volt több ember ízléséből végül olyat alkotni, ami mindenkinek tetszik, de szerintem sikerült.

Bemutatna egy koktélt?

Az epres FriciSpritz-et akár naponta is tudnám inni, egyszerűen addiktív. Fontos, hogy intenzív ízű legyen a gyümölcs, mert így hozzák ki egymásból a legjobbat a gyöngyözővel. Összetörjük az epret a pohárban, ha kell, hozzáadunk citromlevet és egy kis cukrot, amik intenzívebbé teszik a gyümölcs ízét, majd telerakjuk jéggel a poharat, rátöltjük a Rosé Fricit, és szódát. Egyszerű, nem? Hogy mentát vagy bazsalikomot teszünk-e a tetejére, nos ezt mindenkire rábízom, ki melyiket szereti.

Igyekeztünk olyan gyümölcsöket és fűszernövényeket választani, amelyek mindenki számára elérhetőek, hogy minél többen kedvet kapjanak és otthon is elkészítsék ezt az italt.