Borkóstoló programunk ősztől

A Villányba látogató vendégek a kikapcsolódás mellett a boros élményeket is keresik. Néha elég egy-egy pohár bor a vacsora mellé, de van, amikor sokkal többet szeretnének tudni a pincészetről, szőlőművelésről, borkészítésről. Head sommelier-nk, Fröhlich Tamás elmondja, milyen új boros programmal készül az érdeklődőnek szeptembertől. 

Mi a menete ennek a programnak? 

A vendégek kóstolnak, én pedig közben mesélek, és bemutatom a borokat, majd pedig lesétálunk a pincébe is. Sok év, és sok történet áll a Gere család háta mögött, tehát van miről anekdotázni. A vendégek megismerik a szőlőbirtokot, a pince történelmét, a dűlőket, a portfólió alakulását. Igyekszünk minden érzékre hatni és minél közelebb hozni hozzájuk a pincészet fejlődés- és sikertörténetét.

Milyen borokat kóstolhatnak? 

Úgy gondoltunk, hogy a borsor ne legyen teljesen fix. Lesznek persze állandó elemei is, hiszen van olyan tétel, amit egyszerűen nem lehet kihagyni, ha Villányról és Gere borról van szó, de lesznek változóak. Helyi és nemzetközi fajták, fiatal és érlelet borok egyaránt. A közös az lesz minden kóstolóban, hogy egy olyan összeállítással készülünk, ami leginkább ránk jellemző.

De nem csak borokkal készülsz. 

Ez így van. Hisszük, hogy a szőlő a világ legsokoldalúbb növénye, így saját készítésű zöldszőlő léből (verjus), szőlőmag olajból, szőlőmag és héj mikroőrleményből, valamint a ChocoMe csokoládémanufaktúrával közösen létrehozott termékekből is terítékre kerül egy kis ízelítő.

Mikor, hogyan és kik vehetnek ezen részt?

A programot hetente egyszer, szombaton délelőtt 11:00-kor tartjuk, és alapvetően a Crocus szállóvendégei számára indítjuk. Viszont bárki csatlakozhat, ám a férőhelyek száma korlátozott, így a megelőző regisztráció emiatt elengedhetetlen.

Mire számítsanak azok, akik részt vesznek a programon? 

A program alatt nemcsak a pincészet és borok aktuális képét kapja meg a vendég, hanem a borászat „kincseskamráját” kinyitva szó szerint belekóstolhat a múltba is. Így, ebben a formában ezt a borsort és a hozzá kapcsolódó termékeket máshol nem kapja meg. Egy komplex élményt szeretnék nyújtani azoknak, akik hozzánk látogatnak.

A program alkalmával úgyis megismernek téged, de pár szót azért mondj magadról. 

Közel 15 évvel ezelőtt határoztam el, hogy borral akarok foglalkozni. Szekszárdi gyökerekkel ez mindig is benne volt a pakliban. Dolgoztam területi képviselőként, kiskereskedelemben, nagykereskedelemben, bortúra szervezőként, de idén már hetedik éve köteleztem el magam a Gere pincészetnél. Hiszek Villányban, a szőlőben, a Gere pincészetben, a család látásmódjában, és abban, hogy erre a minőségre mindig lesz igény. Erről szól ez a kóstolóprogram is.