Franc&Franc Kóstolónap

2019. november 23-án, szombaton a villányi pincékben túrázva ismerkedhet meg 250 borrajongó a legújabb Villányi Franc-okkal a pincészetek személyes prezentálásában. A kóstolónapon több, mint 25 pincészet 40 cabernet franc borát lehet megkóstolni. 

A pincészetek közötti közlekedést buszokkal biztosítják a szervezők. A részvételi díj tartalmazza: a borkóstoló nap minden tételének kóstolását (legalább 40 borminta); az egyes helyszínek közötti transzfert; a kínált borkorcsolyákat, falatkákat; ebédet; egy kóstolópoharat; kóstolófüzetet jegyzetelési lehetőséggel; egy Villányi Franc emléktárgyat.

Jegyvásárlás csak elővételben a www.jegymester.hu oldalon lehetséges, a jegyár 20.900 Ft. A program részleteiről további tájékoztatás az alábbi oldalon érhető el: www.villanyiborvidek.hu

A Villányi Franc

A cabernet franc egy olyan világfajta, amely önálló borként ritkán jelenik meg. Nem úgy a Villányi borvidéken, ahol megtalálta természetes otthonát. A borvidék különleges termőhelyének, klímájának és alkotó borászainak köszönhetően a 100% cabernet franc-ból készült bort, – premium és super premium minőségben – Villányi Franc-nak nevezzük. Ebben az elegáns borban a borvidék vezértermékét tisztelhetjük.

A szőlő ideális termőhelyre talált a Villányi borvidéken, ahol immár az ültetvények 15%-át teszi ki. A magas mésztartalmú löszben gyökerező és a sok napsütés melengette szőlő markáns és komplex, ugyanakkor lendületes és friss bort ad. A Villányi Franc az elegancia, az egyensúly, a finomhangolás művésze, sokrétűségét mutatja, hogy a fajtajelleg mellett teret enged a borász egyéniségének is.

A Villányi Franc premium borként egy éves hordós érlelés után kerül forgalomba, 6000 liter készülhet egy hektárnyi szőlőből, míg a super premium Villányi Franc egy évet hordóban, majd egy évet palackban is eltölt, mielőtt megkóstolhatnánk, ráadásul itt csupán 3500 liter bort ad egy hektár szőlő.

Villányi Franc hírek nálunk

A Villányi Franc sikere miatt egyre nagyobb ezek iránt a borok iránt az érdeklődés és a kereslet, itthon és külföldön egyaránt. De nemcsak a fogyasztók szeretik, ha nekünk kéne választani a három bordeaux-i fajtából, mi is a franc mellett döntenénk. A maga egyedi stílusával, és eleganciájával hamar a borkedvelők kedvence lesz.

A Kopár-dűlőben az utóbbi években többféle cabernet franc klónt is kipróbáltunk szerte Európából. Szerettük volna, ha kiderül, melyik a legmegfelelőbb az itteni talaj – és klímaadottságok szempontjából. A kísérleti időszak után már csak véglegesen kiválsztott tőkéknek lett helyük a Kopáron.

Ezekből ugyan még nem, a Csillagvölgy-dűlős 2017-es Villányi Franc-unkból viszont kóstolhatnak az eseményre látogatók. Találkozzunk Villányban!