25 éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Jeles eseményhez érkezett a Villány-Siklósi Borút Egyesület. A szervezet fennállásának 25. jubileumát ünnepelte. A Siklósi Vár Lovagtermében gyűlt össze a tagság, a volt borúti dolgozók és elnökök, valamint meghívott szakértők, hogy megemlékezzenek 25 év munkájáról, eredményeiről és sikereiről. 

A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján, Magyarországon elsőként alakult, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek alapították. A Villány-Siklósi Borút kialakítása, fejlesztései, ezen belül a minősítési eljárás kidolgozása egy mintaprojektnek számított az országban. A villányi borászok és borok kirobbanó sikere nagymértékben hozzájárulhatott ahhoz, hogy néhány év elteltével borúti hálózat alakuljon ki hazánkban.

Jelenleg a Borút teljes Villányi borvidéki lefedettséggel, 17 helyi önkormányzattal és 82 szolgáltató taggal működik.

„Valóban számos figyelemre méltó eredmény övezte a Borút tevékenységét, ami a Marketing Műhely megalapításával, illetve a Borvidékkel való együttműködés során csak még hatékonyabbá vált. Az elvek, amik mentén szerveződött a borút most is áthatják a napi tevékenységünket. Mi is, most is az együttműködésben hiszünk. Együttműködni helyi szakmai partnereinkkel- láthattuk, például a nyár folyamán is milyen sikeres rendezvények szervezhetők itt, az egyedülálló adottságokkal bíró Siklósi Várban, ha összefogunk a közös célért, vagy együttműködni a Borvidékkel, akik a Borkapuk komplett megújításában nyújtottak hathatós segítséget, vagy éppen az egyetemmel, akik külföldi hallgatókkal dolgoztak ki nekünk nyári gyakorlatuk során egy használható tervet egy mobil applikációs rendszerre. Kiemelt prioritás persze a tagsággal való együttműködés. Ez egy nagyon szerencsés egyesület, ahol a tagok tesznek és nem csak elvárnak.” – mondta el az eseményen Kovács Boglárka Dóra, a Borút elnöke.

A 25 éves Gálaesemény keretében adták át a Becker Leonóra Emlékdíjakat is.

A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve a Villány-Siklósi Borút Egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából alapította meg a kitüntetést, amellyel a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért, elismertségéért és népszerűségéért aktívan tevékenykedő magánszemélyeket és szervezeteket szeretné 2 évente megjutalmazni.

A Becker Leonóra Díjat olyan magánszemély vagy szervezet kaphatja meg, aki sokat tett a Borút, és a Villányi borvidék fejlesztéséért, népszerűsítéséért és így méltóvá vált a díj elnyerésére. A díjat a Borút tagjai és a Borúti tagságon kívüli jelöltek is megkaphatják.

A díjak Kocka Kornélia keramikus művész felajánlásából készültek, ünnepélyes átadásukra szintén 2019. október 25-én, a 25 éves gálaeseményen került sor. Első alkalommal Tiffán Ede, valamint a Bartók Béla Férfikar nyerte el a megtisztelő elismerést.

Az elmúlt 25 év tudatos munkájának köszönhetően mára a Villányi borvidék mondhatjuk, hogy az ország egyik vezető borturisztikai desztinációja. A borúti menedzsment célja most is a borút megalakulásakor lefektetett elvek mentén haladva a borvidék turisztikai fejlesztésének megvalósítása a térség szolgáltatóinak az együttműködésével.