5 dolog, amit nem biztos hogy tudtál a Koparról

Mindig sok történet kötődik a Koparhoz, gondoltuk most a 2017-es évjáratú palackok kapcsán megosztunk pár apróságot, amit nem biztos, hogy mindenki tud a borról. 

2007 óta ez a közös az összes Koparban 

Az elmúlt több mint két évtizedben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került az évek során. Induláskor még a cabernet sauvignon volt meghatározó fajta a házasításban, ez a 2007-es évjárattal változott, meg. Ekkortól a cabernet franc-on van a hangsúly, mellette még a merlot dominál, míg a sauvignon nagyjából 10%-ban veszi ki a szerepét. Ugyanettől az évtől a gyümölcs fókuszú ízvilág érdekében vegyesen érleljük nagyobb és kisebb méretű hordókban.

Mi inspirálta 

A ’90-es évek első felében több akkori villányi borász figyelmét is felkeltették az ún. bordeaux-i fajtákból, azaz a cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból és merlot-ból készített borok. Egy villányi borászcsapat elutazott Franciaországba, Bordeaux-ba tanulmányútra, ahonnan rengeteg tapasztalattal és élménnyel tértek haza, a több nagy chateau-nál tett látogatás és az ott kóstolt borok mély nyomot hagytak bennük. Az itt szerzett élmények hatására alkotta meg Gere Attila 1997-ben az első Kopart.

Külföldön Kopar? 

A legfontosabb mindig is a magyar piac és az itteni fogyasztók voltak, és ez a kezdetek óta nem változott. Ugyanakkor külföldön is érdeklődnek a boraink iránt, ami mindig nagy öröm. Nem csak magunk miatt, hanem azért is, mert így kicsit jobban megismerik a magyar borokat. Vannak egészen meglepő országok is, ahol Gere Kopart lehet kapni, mint Izland vagy Brazília, de ezen kívül még ide is exportálunk: Kína, USA, Hollandia, Belgium, Franciaország, Németország, Szlovákia, Lengyelország, Oroszország, Anglia, Bulgária.

Vajon kóstolt-e Madonna Kopart?

Pár éve Londonban voltunk, és meglátogattuk azt a borboltot, akik forgalmazzák kint a Gere borokat. Ők mesélték, hogy a városban koncertezett Madonna, és a menedzsere náluk vásárolt egy palack Kopart. Azt, hogy végül hogy eljutott-e hozzá, és kóstolta-e, nem tudni, de talán lesz egyszer alkalmunk megkérdezni tőle. 🙂

Mikor a Kopar megverte a 100 pontos Petrust 

James Suckling 1981 óta írja és szerkeszti a Wine Spectator magazint. Egy barátja egyszer elhívta a híres és nagyon drága Campanile étterembe vacsorázni. A feltétel az volt, hogy mindenki hoz egy bort magával, amit vakon kóstolnak az ételek mellé, és akik a két legrosszabb palackot viszik, azok fizetnek. Érthető módon senki nem akart veszíteni, így jobbnál jobb tételekkel készültek. Végül a legrosszabbnak megszavazott két bor közül mindenki megrökönyödésére az egyik egy 100 pontos, 1989-es Chateau Pétrus volt, amit 1300 dollárért vett egy aukción a tulajdonosa. Suckling szerint az este nagy meglepetése a mi 2000-es Koparunk volt.