Bemutatjuk a Solus új évjáratát!

Új évjárat, a 2018-as Solus került a piacra nemrég. Egyik kedvelt csúcsborunk, a Kopár-dűlőből szüretelt merlot-t 2000-ben alkotta meg először Gere Attila, és csak a legkiemelkedőbb évekből készítjük el.

Több mint egy évet érleltük palackban a 2018-as Solust, mire úgy éreztük, most már eléggé összeértek, összesimultak az ízek és a textúrák, így kiléphetünk vele a piacra. A komoly villányi vörösekre jellemző, hogy noha fiatalon is élvezet inni őket, ha kapnak pár plusz év pihentetést, még szebb borélmény lesz a végeredmény. A mostani Solus esetében is igaz ez, hiszen még ez a 2018-as is bőven fiatalnak mondható. A gyümölcsös ízek dominálnak benne, ezek állnak még az előtérben, emiatt már most is szép borélményt ad, de ahogy telik az idő, még inkább különlegesebb lesz, kialakulnak benne az úgynevezett másodlagos és harmadlagos aromák is, és végül egy igazán összetett, sok rétegből álló tétel lesz.

Az előző, 2017-essel összevetve, elsősorban stílusukban térnek el. A 2017-es egy meleg évjárat volt, sokat sütött a nap, kevesebb eső esett. A borok teltebbek lettek, melegebb karakterűek, testesebbek. 2018-at viszont a kiegyensúlyozott évek közé soroljuk, ennek az évnek a Solusára pedig az elegancia, a kifinomultság, a harmónia és a balansz a jellemző.

Az idén márciusban sajnálatos módon elhunyt neves nemzetközi borszakértő és borkereskedő, az angol Steven Spurrier 2020 januárjában járt nálunk és akkor kóstolta a 2018-as Solust. 18,5 pontot kapott tőle az általa használt 20-as skálán, illetve ezt írta róla: „Szinte fekete, igazán szép koncentrációt mutató merlot, a vártnál jobb tannin, ebből egy káprázatos minőségű termőhelyi bor lesz.” Örülünk, hogy volt alkalmunk találkozni vele, és megmutatni neki a borainkat, és persze annak is, hogy tetszett neki a mi egyik nagy büszkeségünk, a Solus.

Gere borok – webshop

Szőlőmag termékek – webshop