Az új kóstolóterek a belsőépítészünk szemével

Varró Zoltán belsőépítésznek – aki számos hotel, cukrászda és étterem enteriőrjét tervezte – köszönhetjük a megújult kóstolótereket a pincészetnél. Évek óta ismeri a Gere családot, ráadásul a borok nagy rajongója is, így az inspiráció adott volt.

A régi ismeretségre tekintettel nem volt nehéz megálmodni az új Gere birtokot. Ugyan tudom, hogy mostanában a modern hangulatú boros design hódit, mégis egy teljesen más vonalon indultam el. A Gere borról mindenkinek a család jut eszébe, aki pedig már járt is náluk Villányban, azok mind érezik ezt a családias légkört. Éppen ezért egyértelmű volt számomra, hogy a kóstoló teret és a rendezvényhelyszínt is ez a hangulat fogja meghatározni. A borászat épülete eredetileg is mediterrán jegyeket hordozott, ami nem is csoda, hiszen Villány a mi mediterrán régiónk. Ezt szerettem volna még jobban kihangsúlyozni, és egy igazi családi udvarházat létrehozni.

Hogyan alakította ki a megújult tereket?

A belső kóstolóhelyiséget felosztottuk több egységre, egyrészt, hogy egy intimebb hangulat jöjjön létre, másrészt így ténylegesen is egy udvarházban érezhetjük magunkat. A többfunkciós térben kialakítottunk egy nagy szalont, egy étkezőt, egy borbárt és egy borkönyvtárat. Ennek a térnek a legjellegzetesebb, egyben emblematikus eleme az az egyedileg készített textil, ami a falakon, a függönyökön és a párnákon is megjelenik. Ez a birtok első kézi tervrajzából készült, és a végeredmény egy akvarell-szerű tájkép lett, ami maradandó értéket sugároz. A borkönyvtárban megtaláljuk a pincészet teljes portfólióját, de nem a megszokott, hanem egy kissé extravagáns módon, egy légkondicionált könyvtárban.

A legnagyobb változás a vadonatúj rendezvényterem, azaz a télikert, ami egy majdnem 150 m2-es helyiség az udvarház és a lenyűgöző kilátású park között. A terem különlegessége, hogy mind az üvegfalak, mind a pavilon teteje teljesen elhúzható, így egy kellemes nyárestén a csillagos ég látványában is gyönyörködhetünk, amire a csillag alakú lámpák is reflektálnak.

A falakon megjelenő szőlőtőke dombormű egy visszafogott utalás a bor eredetére. Úgy vélem, hogy ez a tér Magyarország egyik legszebb rendezvény helyszíne lett, ami elegáns, de nem feszélyezett, így tökéletes céges konferenciákra, rendezvényekre, esküvőkre vagy vacsorákra is.

A terasz az udvarház égköve, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a villányi hegyekre. A közepén elhelyezett óriási kandalló, mellette a két mészkőből készült „fotellel” igazán különleges hangulatot ad. Az épület másik oldalán, a főbejáratnál egy hamisítatlan mediterrán átriumot képzeltünk el a kerengőben. Egy óriás kapun juthatunk be a kertbe, aminek a közepén a szökőkút körül ülve, a világ zajától teljesen elzárva kóstolhatjuk a szebbnél szebb borokat.

Milyen volt a közös munka?

Nagy élmény, és a jó pár év ismeretség után könnyű volt egy olyan koncepciót megalkotni, ami igazán illik a Gere családhoz. Eközben persze egy nagyon összetett és komoly csapatmunka is kellett a megvalósításhoz, hiszen február közepén készültek el a tervek és június elejére, a Gere Jazz Fesztiválra már el is készültünk, alig több mint három hónap alatt.

Melyik a kedvenc bora a pincészettől?

Én a testesebb, karakteres, komoly borokat kedvelem, ezért a Kopar és persze az Attila a nagy kedvenceim.