Mit kell tudni a portugieserről?

Magyarországon régóta ismert fajta, nálunk Villányban pedig őshonosnak számít, és kifejezetten népszerű. Szeretjük a gyümölcsösségét, a kedves karakterét, azt hogy a mindennapok boraként is élményt tud nyújtani annak, aki kinyit belőle egy palackot.

Szereti a löszös, meszes talajt, és a meleg éghajlatú termőhelyeket. Bőtermő, lédús szőlőfajta, vékony héja miatt érzékeny, így oda kell figyelni rá. Korán érik és közepes cukortartalmú mustja van. A klímaváltozás ugyan megtréfálhat minket, de jellemzően szeptember első felében már szüretelhető. Így gyakran az újborok alapanyagaként tekintenek rá, azonban odafigyeléssel akár magasabb kategóriájú bor is nyerhető belőle.

Jellemző rá az intenzív gyümölcsösség, a lágy tanninok, és a mérsékelt savtartalom.  Könnyedebb, egyszerűbb bor, ami az étkezési szokások változásával egyre nagyobb szerepet kaphat a gasztronómiában. A paradicsomos alapú ételek, sült zöldségek, szárnyasok mellé jól passzol, újborként pedig a libaételekhez nyithatjuk.

Nálunk az acéltartályban történő erjesztés után, nagyjából 4 hónapot tölt nagy, 50 hl-es ászokhordóban, így megőrzi a gyümölcsösségét és szép fűszerességgel is gazdagodik az íze.