Napfény a palackban – Solus

Gere Attila 1998-ban járt Toscanába, amikor még Gál Tibor volt a Tenuta dell’Ornellaia főborásza. Így volt lehetősége és alkalma hordóból kóstolni a Masseto nevű merlot alapanyagát. Ez az a bor, amely azóta is példakép számunkra, hiszen ezután az élmény után döntötte el Gere Attila, hogy neki is el kell egyszer készítenie egy komoly, villányi merlot-t.…

Megnézem

Csokoládé és bor – új izgalmas alapanyagok és ízek

Eddig is megtalálhatóak voltak nálunk a szőlőmag őrleménnyel készült csokoládék, amelyeket mind magukban, mind borral együtt fogyasztottunk. Idén új, izgalmas alapanyagokban és ízekben gondolkodtunk, és megalkottuk azt a három terméket, amely a pincészet borainak portfóliójához legjobban passzol. A kiválasztás folyamatában a család mellett head sommelier-nk, Fröhlich Tamás vett részt, így most őt kérdezzük a projektről.…

Megnézem

Évjárat-értékelés 2020

Október közepére befejeztük a szüretet, egy szép évjárat után. Az organikus művelés, a gondos szőlőmunka és az odafigyelés minden évjáratot meghatároz, az időjárással pedig idén szerencsénk volt. Az elmúlt években a mediterrán jelleg határozottabb érvényesülése jellemzi időjárásunkat, bár az ezzel együtt járó bőségesebb téli csapadékból most hiányt szenvedtünk. Tapasztalhatjuk, hogy az évszakok kitolódnak. Az ősz…

Megnézem

Kenyér szőlőmag őrleménnyel

Sokan álltak neki mostanában kenyeret sütni, és valóban csodálatos dolog megszegni azt a frissen sült, illatos cipót, amit saját magunk készítettünk. Molnár Péter séfünk most megosztja a szőlőmag őrleménnyel készült kenyér receptjét, mi pedig mindenkit bíztatunk arra, hogy próbálja ki, hiszen nemcsak finom és egészséges, de azoknak, akik kóstolták már a Mandula Étteremben, visszahozhatja az…

Megnézem

Tematikus borkóstoló – 2020 Ősz

Miközben a dűlőkben beköszönt a nyugalom, a szüretek befejeződnek, a pincék megtelnek élettel és az idei évjárat fiatal nedűivel. A borászatok és éttermek gazdagon kínálják, a kóstolni vágyók pedig keresik is az új fehér-, rosé- és vörösborokat. Ezzel az egész hónapot átható ropogós frissességgel állítunk szembe egy olyan kóstolósort, ahol éppen az érettség lesz a…

Megnézem

Villányi programok ősszel

Az őszi hónapok a szüretről szólnak egy borvidéken, de nem feledkezünk el a programokról sem, ahol mi is kikapcsolódhatunk kicsit. Zenei, kulturális és gasztronómiai események, borkóstolók, vidám fesztiválok, és komoly szakmai rendezvények színesítik ezt az őszt.   2019. augusztus 30 – szeptember 1. Harkányi Szüreti Fesztivál Immár 25-ik alkalommal kerül megrendezésre ez a fesztivál. Szüreti…

Megnézem

Hogyan került egy függönyre a pincészetünk? – 2. rész

Varró Zoltán húsz évvel ezelőtt alapította a Varrodesignt. A legmagasabbra értékelt, szállodákat és éttermeket díjazó, New York-i és hongkongi versenyek elismerései több hazai szállodát tettek ismertté világszerte, munkájának köszönhetően. Megtisztelő számunkra, hogy a család barátjának mondhatjuk, és hogy segítségével több, számunkra fontos villányi helyszín is megújult. (Az 1. részt itt olvashatja.) Melyek az épületegyüttes legfontosabb…

Megnézem

Tudományos kutatás a szőlőmag termékekről

„A C- vagy E-vitamin antioxidáns tulajdonságát többszörösen felülmúló szőlőmag- és szőlőhéj-kivonat szívbarát és rákellenes tulajdonságai miatt vált közismertté, de egyéb, sokféle jótékony hatása révén az egészség megőrzésében is szerepet játszik. A szőlőmag-kivonat procianidol-oligomereket (PCO), vagy más néven proantocianidinokat, vagy ahogy korábban nevezték, piknogenolokat is tartalmaz, amelyek valószínűleg fontos szerepet játszanak a szívbetegség és a rák…

Megnézem

Hogyan került egy függönyre a pincészetünk? – 1. rész

Varró Zoltán húsz évvel ezelőtt alapította a Varrodesignt. A legmagasabbra értékelt, szállodákat és éttermeket díjazó, New York-i és hongkongi versenyek elismerései több hazai szállodát tettek ismertté világszerte, munkájának köszönhetően. Megtisztelő számunkra, hogy a család barátjának mondhatjuk, és hogy segítségével több, számunkra fontos villányi helyszín is megújult. Mióta ismered a pincészet borait? Magukat a Gere borokat,…

Megnézem

5 dolog, amit nem biztos hogy tudtál a Koparról

Mindig sok történet kötődik a Koparhoz, gondoltuk most a 2017-es évjáratú palackok kapcsán megosztunk pár apróságot, amit nem biztos, hogy mindenki tud a borról.  2007 óta ez a közös az összes Koparban  Az elmúlt több mint két évtizedben az alapkoncepció nem változott, kisebb finomításokra ugyanakkor sor került az évek során. Induláskor még a cabernet sauvignon…

Megnézem