Mi történt 2017-ben?
Természetesen rengeteg minden történik a pincészetünknél, folyamatosak a munkák a szőlőben és a pincében, sok vendég, borkóstolók, rendezvények, külföldi utak és villányi programok. Most a legfontosabb tavalyi eseményeket összefoglaljuk nektek, és kicsit magunknak is. Vince-nap a borvidéken Minden évet a Vince-nap programjaival indítunk január végén, ami az új év egyik legelső eseménye. Régi szokás, hogy…
Szőlőmag: a természet ajándéka
Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írt először a szőlőmag kedvező hatásáról, arról, hogy a szőlőmag tartalmazza valószínűleg a legtöbb természetes antioxidánst. Pincészetünk már 2010 óta foglalkozik a bortermelés mellett a szőlőmag és -héj feldolgozásával. Ez a folyamat ma már teljes egészében a pincészet saját üzemében, saját, bio művelésű szőlőterületek alapanyagának felhasználásával zajlik. A szőlőmagból egyrészt…
Vince-napi programjaink
A Villányi borvidéken is megkezdődött az igazi tél, és Szent Vince napjának megünneplése az új év egyik legelső eseménye. Már több éve, hogy a Pincéről Pincére Variációk Vincére rendezvénye számos színes programlehetőséggel várja a borkedvelőket. Régi szokás, hogy a szőlősgazdák a Vince-napi időjárásából, és az akkor lemetszett “Vince vesszők” állapotából következtettek a várható szüretre. Egyik…
Solus az ünnepekre
Az ünnepek bora a Solus, és minden nap ünnep, amikor egy palackkal kinyitunk belőle. A pincészetünk egyik top tétele tökéletes választás a karácsonyi ünnepekre, hiszen egyaránt tudjuk az ételek mellé párosítani, a vendégekkel együtt elfogyasztani egy-egy pohárral, vagy ajándékba venni. Nemrég került forgalomba a 2012-es évjáratú Solus. Dűlőszelektált, limitált tétel, ami a Kopár-dűlőről szüretelt merlot-ból…
A Villányi Franc
Villány a már régóta meglévő eredetvédelmi rendszerét 2014-ben dolgozta át, és alkotta meg az új borvidéki márkát, azóta dolgozunk együtt a Villányi Franc sikeréért. Szakértők és borkedvelők egyaránt elismerik és szeretik a borokat, amit az is jól jelez, hogy a novemberi Franc&Franc rendezvényre évről évre egyre többen jönnek. A szabályzat szerint a premium és super…
Gere-évjáratjelentés 2017
Idén október 19-én végeztünk a szürettel és hoztuk be az utolsó ládákat, tele a cabernet franc fürtjeivel. Ezután már a pincére és az ottani munkákra koncentrálunk, hiszen a borok folyamatosan erjednek, érlelődnek. 2017-ben a Villányi borvidék és pincészetünk is igen jó évjáratot zárt. Idén is megfigyelhető volt az időjárás szélsőséges jellege, amire példa az igen…
Franc&Franc Fórum és Kóstolónap
A Villányi borvidék összefogásának jeleként született meg 2015-ben az első Franc&Franc nemzetközi konferencia és kóstolónap, amikor a Loire-menti cabernet franc termelőket és boraikat látta vendégül Villány. Tavaly újabb fejezetet írt a borvidék Villányi Franc történetébe, hiszen azokat az európai bortermelőket invitálta Villányba, akik hisznek a cabernet franc fajtában és önállóan készítenek belőle bort. A kiemelt…
A Csillagvölgy-dűlő
A Csillagvölgy-dűlő Villány régi dűlőinek egyike, amely a Szársomlyó-hegy és a város között terül el. Egy nagyjából 20 hektáros, déli fekvésű, lankás terület a miénk, ahonnan többek között a Weninger & Gere Villányi Franc alapanyagát adó szőlőt szüreteljük. Ebben a dűlőben volt az első, pár négyszögöles szőlőterületünk, majd 2005-ben hozzávásároltunk egy nagyobb, 10 hektáros cabernet…
VI. Gere Jazz Fest kisfilm
Az idei Gere Jazz Fest sok újdonságot hozott, ezúttal az időjárás is kegyes volt hozzánk. Köszönjük, hogy eljöttetek!
Nyári frissítők Gere borokból
A nyári hónapok alatt bizony jól esnek a hideg, frissítő italok. Ugyan Villány elsősorban komolyabb vörösborairól ismert, a melegben sem kell lemondanunk a borvidék borairól. Nemrég Párizsban jártunk, és ott kóstoltuk meg ezt a különlegességet, ami rögtön a kedvencünk lett. Elhatároztuk, hogy itthon is kipróbáljuk, hiszen a Campari Spritz elkészítéséhez nélkülözhetetlen egyik alapanyag, a Fehér…