A Frici story

A szállodánk nyitásakor rögtön szembe találtuk magunkat azzal a problémával, hogy milyen welcome drinket, aperitifet kínáljunk a vendégeknek. Bár tudtuk, hogy számtalan remek hazai bor létezik ebben a kategóriában, a Crocus Hotel és a Mandula Étterem mögött álló pincészet miatt egyértelmű volt, hogy saját, villányi bort szeretnénk a poharakba tölteni. Ezért elkezdtünk habzóborokat készíteni, de…

Megnézem

Kubai hangulat – interjú Bodzsár Tamással

Szombat este a Barrio Latino, az első magyarországi timbazenekar játszik a GERE Jazz Fesztiválon. A csapat zenéjét egy szerencsés véletlen folytán fedezte fel a Grammy-díjas hangmérnök és lemezkiadó, Michael Lazarus, a zenekar első kislemeze a kaliforniai Latin Pulse Music kiadó gondozásában jelent meg 2013 őszén. A „Con Clave Y Tambó” című daluk rövid idő alatt…

Megnézem

Salsa borral – beszélgetés Révész Richárddal

A GERE Jazz Fesztivál péntek esti koncertjén a Révész Richárd dzsesszzongorista irányításával megalakult Ricardo Salsa Club, a salsát és latin dzsesszt játszó legnagyobb és egyben legjobb hazai zenekar lép fel. Az ütősökkel, fúvósokkal és énekesekkel tarkított csapat törekvése, hogy megismertesse a magyarországi közönséget a kubai zenei stílusokkal, és hogy népszerűsítse a latin-amerikai zenei kultúrát. Révész…

Megnézem

A Kopar története

A ’90-es évek első felében hozzánk hasonlóan több villányi borász figyelmét is felkeltették az ún. bordeaux-i fajtákból, azaz a cabernet sauvignonból, cabernet franc-ból és merlot-ból készített borok. Mindez persze kézenfekvő volt, hiszen az ültetvények jelentős részét már ebben az évtizedben is ezek a fajták alkották, és Villány természeti adottságai is azt sugallták, hogy érdemes a…

Megnézem

Gasztroötletek szőlőmagtermékekhez

A szőlőből nemcsak bor készíthető, számos más feldolgozási és felhasználási módja is ismert. A szőlőmag olaja és mikroőrleménye, valamint a zöld szőlő leve, a verjus (verzsü) egészséges és egyben finom kiegészítője lehet az otthoni konyhának.

Megnézem

Tinta, mediterrán hangulatban

A Weninger & Gere Pincészet kínálatában 2006 óta szerepel a Tinta névre hallgató bor, ami egy igazi ritkaságot takar: az országban csak itt palackozunk fajtaborként tempranillót. Franz Weninger a 2000-es évek elején keresett meg minket azzal az ötlettel, hogy a közös birtokon érdemes lenne tempranillót telepítenünk. Abból indult ki, hogy Magyarországon Villány környékén a legmagasabb…

Megnézem

Tempranillo – a spanyol vendég

A tempranillo Spanyolország és Portugália egyik legismertebb szőlőfajtája. A neve a „temprano” szóból ered, ami „korai”-t jelent, hiszen néhány héttel korábban érik, mint a legtöbb spanyol kékszőlő-fajta. Több elnevezése is van: ha Spanyolországban az ull de llebre, a cencibel, a tinta de toro, a jancivera, az ojo de liebre és a tinta del pais nevekkel…

Megnézem

Hordós Vince – Vince-napi borkóstoló

A Villányi borvidéken épp megkezdődött az igazi tél, és Szent Vince napjának megünneplésére készülünk. Az egyre népszerűbb Pincéről Pincére Variációk Vincére számos színes programlehetőséggel várja a borkedvelőket. A Vince-napi népszokások felelevenítése megtöri a tél csendjét a dűlök között. A Vince-nap alkalmából a borvidéki programsorozathoz csatlakozva a Gere Attila Pincészet szombat délelőtt egy borkóstolóra várja a…

Megnézem

A villányi franc színre lép

Amikor először ültünk le arról beszélni a helyi borászokkal, hogy a Villányi borvidéknek szüksége van egy közös zászlóshajóra, hamar egyetértésre jutottunk abban, hogy a cabernet franc lesz az. Tudtuk azt is, hogy e bortípus akkor lesz hosszú távon sikeres, ha mint borstílus leírható és átlátható. 2013-ban alakítottuk ki a szabályzást, létrehozva a super premium kategóriát,…

Megnézem

Márton napi újborvacsora Gere Attilával a Mandulában

Szeretettel publikáljuk az idei 2015-ös Márton napi borvacsoránk menüjét. Villányi libafalatok: Füstölt libamell, Liba rilette Kacsamáj pástétom must redukcióval és marinált hagymával, szőlőmagos brióssal Gesztenye cappuccino libatepertős grillázzsal, almával Őszi tekercs tökkel és libazúzával, csípős szilvamártással Libacomb és libahurka párolt radicchióval, céklával és édesburgonyával Lúdláb desszert 2015 Egész novemberben liba-kacsa klasszikusok napi ajánlatban: Liba vincellér…

Megnézem